Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

Synkronisera FileMaker databaser när man varit offline, tex FileMaker Go för iPad/iPhone

Ännu ett problem har hittat en lösning: Synkronisera FileMaker-databaser.

Ett vanligt problem för digitala nomader som tar med sina FileMaker-databaser ut på vägen för att göra kundbesök, delta i mässor eller bara jobba hemifrån, är att de ändringar man gör i de databaserna inte sparas i de databaser som resten av organisationen jobbar med. En lösning är förstås att antingen öppna databaserna över internet och jobba med dem på distans över WiFi eller mobilt bredband. Det går både på iPad, iPhone och stationära och bärbara datorer. Men ibland är det inte praktiskt möjligt, kanske det går för långsamt eller så vill man inte vara uppkopplad hela tiden.

Detta problem går dock att lösa genom att synkronisera FileMaker databaser som varit offline med de som är online. När man är tillbaka och kan kommunicera med "kontorets" databaser, så vill man att de poster man skapat, ändrat skall läggas in i den databas man snurrat omkring i världen med. Man vill även att det omvända skall ske, alla poster, ordrar, kunder som skapats av mina kollegor skall läggas in i min egen kopia av databasen. Detta kallas att synkronisera dem.

Då uppstår ett nytt problem – skall man bygga det själv eller köpa en lösning för det? Det går nämligen att göra själv, men det är rätt komplicerat. Det behövs mycket logik och regler för att göra synkroninsering på ett bra sätt. Speciellt när konflikter uppstår, då man ändrat i samma post både på kontoret och på vägen.

Men nu finns det en färdig lösning att köpa för att synkronisera FileMaker databaser när man kommer tillbaka till kontoret och kan ansluta till servern igen: En plugin till FileMaker Server. Du behöver alltså FileMaker Server för att kunna använda denna lösning, men det är ju lite av poängen att ha det.

360Works MirrorSync:: Sync FileMaker Pro, iPhone, iPad with FileMaker Server

Denna färdiga lösning för att synkronsera FileMaker databaser är inte billig, men å andra sidan kan man spara massor med arbetstid och undvika att göra fel och man slipper skapa en synkroniseringslösning själv. 

En användarlicens kostar ca 4900 SEK om man köper den separat. Då kan man synkronisera en lösning mellan två enheter. En enhet är tex en viss dator eller en viss iPad. Man kan även köpa 360Works Portfolio Bundle som är alla deras plugins och lösningar i ett paket (15 olika saker), för ca 8400 SEK. 

På sidan ovan finns en film som förklarar hur det fungerar, i korthet installerar du den på servern, öppnar den, konfigurerar mm. Sedan skapas ett script i din lösning och du kan ladda hem en kopia av databasen till din dator. Sedan behöver du bara öppna den och klicka på en knapp (eller välja manuset) för att synkronisera. Rätt smidigt. :)

Bygg en Hackintosh – samma prestanda, 25% av prise...
Bättre ljud till dina DSLR-videoinspelningar – bra...

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas