Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

TinyMCE och Filemaker Pro

TinyMCE i FileMakerIdag har jag lyckats att använda TinyMCE inuti FileMaker som "editor" för redigera och formatera text. 

Sedan har jag lyckats få över denna text som ren html till ett fält i FileMaker genom att helt enkelt kopiera och klistra in.

Jag har även lyckats med att få över den formaterade texten till ett fält i FileMaker, också genom att kopiera och klistra in.

Att hoppa över steget att manuellt kopiera och klistra in har jag inte lyckats med tyvärr.

Men som teknikdemonstration är det lite coolt tycker jag. Speciellt som detta är alltså utan att lämna FileMaker, denna databas är inte webbpublicerad och det är heller ingen PHP involverad.

Att kopiera HTML-koden från ett fält i FileMaker åt andra hållet, till TinyMCE-fältet är förstås ingen konst det heller. Formaterad text från FileMaker behåller sin formatering (nästan allting) när den kopieras från FileMaker till TinyMCE.

HTML-kod som kopieras från FileMaker-fält till TinyMCE behöver dock klistras in i HTML-läget. Då funkar det.

Klicka på "Fortsätt Läs mer..."-knappen för att läsa resten.

 

 

Få TinyMCE att "starta" med information från FileMakerfälten?

Det går det med, inte svårt det heller (även om jag inte byggde detta i min lilla demo). 

Att få HMTL-kod-fältet att bli "start" i TinyMCE är ingen konst alls. Antingen via manus eller beräkningsfält, så kan man förändra den html-kod som skall bli webbvisarens sida. I den anger man helt enkelt innehållet i fältet

Att få formaterad text från FileMakers fält till TinyMCE är också enkelt. Men det kräver någon plugin, tex har MailIt en funktion att ta formaterad text från ett fält i FileMaker och göra om det till HTML. Därefter gör man samma som för HTML enligt ovan.

Vad i hela friden är TinyMCE?

TinyMCE (från MoxieCode) är en javascriptbaserad texteditor som används bland annat på Facebook, i Wordpress och i Joomla och i säkerligen tusentals andra webbapplikationer för att låta användaren skriva, formatera och redigera text. Dvs ange typsnitt, storlek, fetstil, kursiv stil, rubriker, göra länkar, lägga in bilder mm) för att sedan lägga upp den texten på nätet eller spara den i en databas. Forum, bloggar, kommentarsfält mm, många av dem kör TinyMCE. Det är alltså TinyMCE som gör det möjligt att markera text och göra den till festil genom att klicka på en knapp ovanför textrutan man skriver i. Du ser det i skärmdumparna nedan (infrån FileMaker).

Klicka på dessa bilder för att se skärmdumparna i full storlek:

{rokbox album=|Rokbox| title=|TinyMCE in FileMaker| thumb=|images/stories/filemaker/tips/tinymce/tinymce_in_filemaker_150x94.jpg|}images/stories/filemaker/tips/tinymce/tinymce_in_filemaker.jpg{/rokbox}   {rokbox album=|Rokbox| title=|TinyMCE in FileMaker - HTML Source| thumb=|images/stories/filemaker/tips/tinymce/tinymce_in_filemaker_HTML_Source_Editor_150x94.jpg|}images/stories/filemaker/tips/tinymce/tinymce_in_filemaker_HTML_Source_Editor.jpg{/rokbox}

(Bilden i FileMaker som används som bakgrund är denna: wallpaper, a Creative Commons Attribution (2.0) image from sidelong's photostream)

Vad skall man ha detta till då?

Alltmer information flödar från företags databaser till webben, eller åt andra hållet. Att kunna inuti FileMaker redigera text och skapa korrekt formaterad HTML-kod, för att sedan skjuta över den till webbens databas, kan vara användbart i flera sammahang.

Exempelvis kan du i FileMaker direkt redigera poster i en MySQL-databas och då massor med lösningar bygger på MySQL som databas, kan du med denna teknikdemo jag gjort här, direkt redigera den information med hjälp av knappar mm. Kopiera, klistra in, lämna posten i FileMaker, så skrivs den direkt bort till MySQL-databasen. Som i sin tur kan vara webshop, CMS eller medlemsregister, produktinformation, osv osv. 

Kontakta mig om du vill veta mera om detta, eller diskutera en tillämpning.

Byta lösenord på en användare i en Joomla! site ge...
Visa relaterade poster i horisontell led, dvs hori...
 

Kommentarer

Kommentarer saknas