I denna övning så går vi igenom administrationsgränssnittet.


Ansluta till admin

Om din sites domän är www.emellan.se så hittar du administrationsgränssnittet på www.emellan.se/administrator/

Du loggar in med admin som användarnamn och med det lösenord du uppgav i sista steget i installationen.

Första uppgifter - Ändra din inloggning 

I menyn "Site" > "User manager" så letar du rätt på admin och där lägger du in det riktiga "username" du vill logga in med (om du inte är nöjd med Admin alltså). 

Säkerhetstips! Skapa direkt en ny användare, som är SuperAdmin. Då många Joomla-installationer automatiskt efter installation har en SuperAdmin som får ID nr 62 i tabellen, så är en teknik crackers använder att försöka knäcka lösenordet just för användaren med ID nr 62. När du har en ny användare du kan logga in med, gör om användaren "Admin" till en vanlig registrerad användare, och inte en SuperAdmin. För god ordnings skull kan du göra några användare till, så att din verkliga SuperAdmin får nummer 65, 66 eller så. Då blir det svårare för crackers.

Där kan du även  ställa in vilken editor du vill använda.

I Joomla kan du även ställa in ( under "Tillägg" > "Insticksprogram" > "Editor - TinyMCE 2.0" ) hurvida editorn skall försöka "rätta till" den HTML-kod du skriver. Att stänga av det är vanligen en bra ide.

Snabbtur - knapparna i kontrollpanelen

 • Ny artikel
  Denna knapp är en genväg för att direkt kunna skapa en ny artikel.
 • Artiklar
  Har hittar du alla artiklar som finns på siten, och kan skapa nya eller redigera dem som redan finns.
 • Startsida
  Här kan du ange ordningen på de artiklar som är inställda att synas på första-sidan. Du kan ställa in artiklar som inte skall synas på första-sidan längre, men du kan inte lägga till artiklar som skall synas på förstasidan. (Det gör du på artikeln ifråga, eller under Artiklar.
 • Sektioner
  Här skapar och redigerar du sektioner. Sektioner innehåller sedan kategorier.
 • Kategorier
  Här skapar och redigerar du kategorier. Kategorier innehåller sedan artiklar.
 • Media
  Här kan du ladda upp bilder som skall finnas på siten och skapa mappar för dem.
 • Menyer
  Här skapar du navigationen på din site. Alla menyer som skall finnas.
 • Språk
  Här ställer du in vilket språk som skall vara förinställt på siten. (Du installerar flera språk i menyn Tillägg > Installera/Avinstallera
 • Användare
  Här finns sitens alla registrerade användare och här kan du även skapa nya.
 • Globala inställningar
  Här ställer du in saker som gäller på hela siten. Endast SuperAdmins kommer åt denna knapp.

Snabbtur - menyerna

 • Webbplats
  Här finns kontrollpanel, användare, media globala inställningar och logga ut. Alla beskrivs ovan.
 • Meny
  Här skapar du navigationen på din site. Här kan du även hoppa direkt till en viss meny. Kom ihåg att varje meny även är en modul i Joomla.
 • Innehåll
  Här finns artiklar, sektioner, kategorier, startsida och raderade artiklar.
 • Komponenter
  Här administrerar du dina tillägg på siten som är av typen komponenter ("components"), tex webshop, forum. Ett par komponeter medföljer Joomla, som tex kontakter, länkar mfl.
 • Tillägg
  Här installerar du alla former av tillägg (moduler, instickssprogram, komponenter och språk). Här kan du även administrera moduler och ange var de skall synas på din site och i vilken position och framför allt när de skall synas, dvs vilka menyalternativ de skall synas på. Klickar man på shoppen kanske ett antal moduler inte skall synas längre. VIKTIGT: All menyer du skapar är även moduler och man måste här ställa in var och när dessa skall synas. Här kör du även inställningar för insticksprogram, mallar och språk.
 • Verktyg
  I denna meny finns ett meddelande-system, administratörer emellan. Här finns även några andra saker som tex att återställa låsta objekt, skicka epost till registrerade medlemmar och en möjlighet att tömma cache-minnet på siten.
 • Hjälp
  Joomlas inbyggda och mycket omfattande hjälp. Här finns även en annan mycket viktig funktion, att kunna få fram information om inställningarna som finns på servern, tex vilken version av PHP och MySQL som körs och många andra inställningar. Här kan du även få fram den sk php-info-filen med ALLA inställningar för PHP.