En kort lektion i hur man gör en backup av en Joomlasite, vilket är samma sak som att spara ner en site för att kunna ladda upp den på en annan server, dvs flytta en joomla-site från en server till en annan.

Du behöver göra backup av/ ladda hem TVÅ saker. 

  1. Joomlas databas
  2. Joomlas filer

1. Göra backup av Joomlas databas

För att göra backup av Joomlas databas som vanligen är MySQL så behöver du någon form av verktyg som kan göra en export av den, det kallas på SQL-språk för en SQL-dump. Det är en textfil som innehåller tabellernas struktur (kolumnernas namn och typ mm) och även de rader/data som finns i alla poster i tabellen. Det finns flera att välja på och här måste jag uttrycka mig i generella termer då det är olika mellan olika servrar och webbhotell.

Vanligen erbjuder webhotellet någon form av webbadministration av din databas och vanligast där är att man erbjuder PHPMyAdmin. På samma sätt som med Joomla! är detta en webblösning som består av ett knippe med PHP-filer man har i en mapp på sin server. Med rätt username/password så kan man logga in och göra en massa saker. Det är denna som är med i videofilmen nedan.

Andra alterantiv är tex MySQL Workbench, en gratis programvara från MySQL. (Förutsatt att din databas faktiskt är MySQL som är det vanligaste). I denna finns också ett exportkommando när man väl har loggat in.

 Bilden nedan leder till en video, klicka på den, eller denna länk: http://mammals.se/videos/joomla/backup_av_joomla_med_phpmyadmin_.mov

 

 

2. Göra backup av Joomlas filer

 Även här skiljer det sig mellan olika webbhotell. Vanligen ger de dig access/tillgång till dina filer via FTP. För detta har jag en annan artikel. FTP för nybörjare.

Det kan även vara något annat som tex WebDAV eller fildelning. 

Din arbetsuppgift är helt enkelt att ladda hem ALLA filer som finns i Joomlas mapp. Det är den mappen som innehåller en lång rad med mappar som heter administrator, cache, cli (beroende på version), components, docs, images, includes osv...

 Drag och släpp är den vanligaste metoden. Men det står mera i artikeln ovan om FTP för nybörjare.