Filemaker listan

Filemaker ingår i Mammals prenumerationsbaserade support via mailinglistor.

Här är hur du går med: Hur du anmäler dig och betalar för ditt medlemskap i mailinglistorna

Ämne: Filemaker

Jag har arbetat med databasprogramvaran FileMaker sedan version 3 omkring 1995 (dvs i ungefär 20 år). Aktuell version heter 14.

Syftet med listan är att lära sig mera om FileMaker via de tips som jag tänkt skriva och dels kan du ställa frågor om FileMaker och få svar av mig och även av andra på listan.

Mera om FileMaker

Filemaker är en familj av programvaror för att skapa små och stora lösningar för att mycket generellt uttryckt, hantera data. Du behöver inte lära dig programmering, du kan skapa en lösning som kan publiceras fort och den lösningen kan användas på Mac, PC och iPad/iPhone eller med en webbläsare på en gång. Det går fort att komma igång.

Driver du företag kan du hantera din affärsprocess: kunder, ordrar, offerter. Arbetar du i skolan kan du hålla reda på betyg, enkäter, inlämnade arbeten och läxor, eller inom undervisningen för att låta elever samla data och göra diagram, tex statsministrar eller mätningar i en fysik-laboration. Arbetar du med administration finns det massor med användningsområden, tex inventarier, scheman, löner osv osv. Är du privatperson kan du hålla reda på boksamlingen, tävlingsresultat eller körjournalen.

Filemaker Pro är en databasprogramvara, Filemaker Server är en programvara för att vara värd för sådana databaser och Filemaker Go är en gratis app som kan arbeta med sådana databaser i iPhone eller iPad. Både Filemaker Pro har även en version som heter Advanced med ett par bra extra funktioner för utvecklare. Filemaker Server har olika licenser som erbjuder olika antal användare och samtidiga klienter. Du kan även använda en webbläsare för att arbeta med en databas. (I praktiken har det dock visat sig i tidigare versioner vara rätt krångligt och befäst med en massa små och stora buggar.)

Längre ner på sidan finns några exempellösningar som visar vad man kan göra med programmet.

Till denna lista skickar jag även tips om Filemaker

Du kan även skicka sådana själv till listan om du stöter på något du tror kan vara av intresse för de övriga på listan. Du är även välkommen att diskutera tipsen som skickas, efterlysa tips, kanske be om förtydliganden på tipsen som skickats, bidra med mera information, sådana saker.

Du kan använda regler i ditt mailprogram för att sortera dessa mail i en speciell mapp att läsa när du har tid eller spara undan så du kan söka i dem efteråt.

När listan kommer igång alltså.

Engelska ok?

Det förekommer att jag länkar till videos eller artiklar på engelska, även om jag försöker välja svenska källor i första hand. Om det gör det för svårt att förstå svaret, så kan du svara till listan och be om en bättre förklaring, eller direkt till admin (mig).

Hur du anmäler dig

Du anmäler dig genom att skicka mig en peng och uppge din epostadress. Då blir du anmäld till alla listor. Det står i denna artikel hur du betalar, bara ange din epost som meddelande/referens.

Hur du anmäler dig och betalar för ditt medlemskap i listorna

Hur du lämnar denna lista

Om du behöver ta en paus från denna lista eller inte vill vara med i den, så kan du använda formuläret nedan för att lämna den.

Lämna!
Filemaker
Epost
 

OBS! Sidan laddar om och du behöver scrolla ner hit för att läsa hur det gick att avanmäla dig.

Det finns ett formulär i denna artikel för alla listorna också: Hur du lämnar listorna.

Hur du går med i denna lista

Under förutsättning att du redan har betalat, så kan du gå med i listan igen med formuläret nedan. Admin lägger sedan till dig, vilket kan ta en stund (någon eller några dagar). Tar det för lång tid, kontakta admin då.

Anmäl dig!
Digitaltskapande
Namn
Epost
 

OBS! Sidan laddar om och du behöver scrolla ner hit för att läsa hur det gick att anmäla dig.

Det finns ett formulär att gå med i en lista om man redan betalt i respektive artikel för alla sex listorna: Digitaltskapandelistan, Filemakerlistan, Kontorslistan, Problemlistan, Tipslistan, Webbpubliceringslistan.

Hur skickar du till listan?

Listan har adressen filemakerlistan@mammals.se

Vad som ingår / villkor

Att du kan skicka mail till listan och att jag försöker svara på det. Även andra som är med på samma lista är välkomna att svara.

Glöm inte att skriva ett bra ämne på din fråga och förstås, ju mera tid du lägger på din felbeskrivning, om det gäller en sådan, desto lättare är det att hjälpa dig. Håll dig till ämnet i ditt svar och citera lagom mycket. Mera regler finns här: Regler för Mammals mailinglistor. Ett par villkor finns här.

Har du frågor om listorna?

Det finns en FAQ precis nedanför, titta i den. Om din fråga inte finns med, kontakta admin då.

Välkommen till Filemakerlistan! :)