Mammals/Ola Andersson blogg

Shoppar du efter en konsult? I så fall hoppas jag att du inte läser detta nonsens. :)

Istället är följande min presentation enligt standardmall 1A: Välkommen till webbsidorna för Galaxens mest framträdande och mest ledande konsult som behärskar en mängd främmande akronymer och roliga ord på sina fem fingrar. Tex Filemaker, Joomla!, affärssystem, SEO och lösningar och som gärna utvecklar lösningar, producerar webbsiter och håller i kurser i dessa saker.

Tips 09 - Google Fonts och daFont är coolt! Gratis typsnitt, rekommendationer på kombinationer och var typsnitt finns

Tips 09 - Google Fonts och daFont är coolt! Gratis typsnitt, rekommendationer på kombinationer och var typsnitt finns

Detta tips

... handlar om alla de typsnitt som Google Fonts gör tillgängliga för att användas på webbsidor, men som även går att ladda hem gratis så du kan använda dem i ditt layout/illustrations-program.

Tipsar även om en till webbsite för kommersiella men även helt gratis typsnitt med mycket bra sökfunktioner: daFont.com.

Plus en länk till en bra en artikel om att para ihop typsnitt och flera artiklar med designtips hos Canva Design School.

Inspirerat av en diskussion jag hade på Facebook om typsnitt nyligen.

Nionde tipset - Google Fonts och daFont är coolt! Gratis typsnitt, rekommendationer på kombinationer och var typsnitt finns

 

TL:DR-version*

Du finner gratis typsnitt på Google Fonts och daFont.com. En grymt bra artikel om att kombinera typsnitt finns på Canva Design School.

Det var det viktiga i det här mailet.

* (TL: DR betyder Too long, didn't read, dvs för långt; läste inte. En TL:DR-version av ett mail eller artikel är bara poängen, en kärnfull sammanfattning.)

 

Fortsätt läsa
Taggad i:
601 Hits
0 Kommentarer

Tips 08 - Program för att ta bort Adware och Malware

Tips 08 - Program för att ta bort Adware och Malware

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner, i sin helhet. :)

Alla tidigare mail till listorna finns numera även på webben, se lista i slutet.

Tips - Program för att ta bort adware och malware

Vad är adware och malware?

När man installerar vissa saker, en del gratisprogram eller webläsartillägg, så kan man råka få med sig adware eller malware. Vanliga källor till sådant är: CNet, Softonic eller SourceForge, webläsarplugins, program som en site påstår behövs för att visa upp en video, chatklienter, spel för webbläsaren osv osv. Du kan även ha fått för dig att köpa/installera tex Mackeeper (MacWorld skriver om det) eller något annat av hundratals sådana här program som erbjudas via popuper och annonser på siter man besöker. Så att få in sådant i datorn är rätt lätt.

 

Fortsätt läsa
793 Hits
0 Kommentarer

Tips 04 - Hur du installerar många program på en gång

Fjärde tipset - Hur du installerar många program på en gång - Låt en smart installerare göra det tunga lyftet

Tips 04 installera manga program

Hejsan!

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra resten av detta mail till vänner (i sin helhet). :)

Vad tycks om Tipsen?
Som feedbackjunkie är det lite problematiskt att jobba hårt på att sammanställa vad jag tycker är bra info, och inte få några svar alls. Blir lite som att spela tennis med ett vacuum. :)

Det är fullt tillåtet att skriva en rad till tack eller komma med uppmuntran eller kritik (tex de är för långa, kommer för ofta osv).

Detta tips
Det handlar om hur du kan installera ett helt gäng med vanliga (Open Source, eller gratis) programvaror på en gång. De du väljer att du vill ha förstås.

Istället för att ladda hem en installerare per program, laddar du hem en stor installationsfil som installerar alla de program du valt. Eller så får du av dessa siter ett enkelt terminalkommando som både laddar hem och installerar.

Detta är superpraktiskt om du skall ta en ny dator i bruk, eller hjälpa en vän att komma igång med sin dator.

I mailet nedan finns siter för Mac OS respektive Windows, efter detta kommer det artikeltips och recensioner. Först för Mac, sen Windows. Enjoy! :)

Fortsätt läsa
1507 Hits
0 Kommentarer

Tips 03 - Känner du till dessa webbsiter för att skapa och redigera bilder? Bonustips - välja färger

social media image maker autre planete
sumopaint
picmonkey
piccollage
livluvcreate
pixlr
google photos
easelly
slidely
canva
color
Tredje tipset – Känner du till dessa webbsiter för att skapa och redigera bilder?

Hejsan!

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med. Du får gärna vidarebefodra resten av detta mail till vänner (i sin helhet). :) Glöm inte att du även kan efterlysa tips: Om du efterlyser ett tips om webbsiter där man kan finna bilder som både är jättesnygga och helt fria att använda för vilket ändamål du vill så kan jag skriva ett sådant tips. Om du efterlyser ett tips om gratis eller billiga program för att redigera bilder kan jag skriva ett sådant tips med.

Detta tips

Det finns numera ett antal webbsiter där du kan ladda upp en bilder och redigera den, direkt i webbläsaren. Du behöver alltså inte ladda hem ett program och installera det i datorn, du kan göra några smågrejer direkt i webbläsaren. Praktiskt! Resultatet kan du ofta posta direkt till Facebook, Twitter och andra sociala media, eller så laddar du hem resultet för publicering i din blogg eller i din layout/trycksak. Detta är väldigt användbart.

Fortsätt läsa
2202 Hits
0 Kommentarer

Tips 02 - Windows 10 har kommit

windows10
something happened
windows10 satsar citat

 

Andra tipset - Windows 10 har kommitHejsan Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med. Du får gärna vidarebefodra detta mail till vänner (i sin helhet). :) Jag har samlat på mig lite länkar om nya Windows. De innehåller massa bra info! Jag vet att det är många. Men... Enjoy!

Det råder kan man säga, delade meningar, om huruvida nästa Windows-version, som heter 10, är något man skall ladda ner och installera. Det är ju gratis för de flesta med en licensierad kopia av Windows 7 eller 8.

Datortidningarna och webbsiterna som skriver om IT är superexalterade. Just för att erfarenheten säger att varannan version av Windows suger och föregående version, Windows 8 var riktigt dålig. Såg en skitrolig 25 minuter genomgång av Windows 8 (dvs förra versionen) av en datorexpert som bland annat säger "You have no control over what the computer is doing, whatsoever" och "Suddenly it's like a goblin pops up, farts in your face and disappears, and you have no idea of why?!" :) Den videon var förresten gjord med PowToon och blev tom viral.

Fortsätt läsa
5052 Hits
0 Kommentarer

Tips 01 - Första mailet till Tipslistan - Hur säkra är dina lösenord? Skapa säkra lösenord och lagra dem.

Tips listan 400
tips 01 losenord 640x480
infodiagram password resuse
diagram days to crack password lengthg
password cloud
xkcd 936 password strength
diceware
terminal password command
keepassx
keepassx2
passwordbox
lastpass
lastpass joomla
lastpass add site
veracrypt
veracrypt create volume
alla mina losenord.txt
infodiagram 8millionrecordsstolen
xkcd 538 cryptonerd

Nedan följer den kompletta versionen av första mailet till malinglistan Tips, som klockar in på 43119 tecken och 6931 ord. En nedkortad version var den som faktiskt mailades till listan med en hänvisning till detta blogginlägg. Tom jag fattade att det var kanske väl långt... ;)

Hejsan

Jag upprepar mig lite här i början för nya deltagare som missade första mailet till Digitalt skapandelistan.

Fortsätt läsa
3865 Hits
0 Kommentarer

Första mailet! Vad skall vi prata om? Första tipset - en guide för layout

Digitalt skapande listan 260
Noodler Type Guide

Hejsan

Varmt välkomna till listan Digitalt Skapande! Jättekul att dessa listor kom igång.

Detta är första mailet till listan då jag igår och idag har lagt till de första sju medlemmarna. Så tipsa dina kompisar om listorna. Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer eller lära sig något kul tillsammans.

Fortsätt läsa
1508 Hits
0 Kommentarer

Coolt tips för Firefox - kunna söka på specifika webbsiter genom att ange nyckelord

b2ap3_thumbnail_1_hogerklicka_i_firefox_i_sokrutan.png
b2ap3_thumbnail_2_ange_-nyckelord.png
b2ap3_thumbnail_3_anvand_det_varsomhelst.png

Använder du Firefox och ofta gör sökningar på olika webbsiter?

Läste just ett bra tips i MacWorld som jag kommer att ha stor nytta av. Jag driver ett forum som heter aktivistforumet och söker ofta i det för att hitta trådar och skicka länkar till dem till folk. Då måste jag först gå till sidan för forumet, sedan scrolla ner en bit (eller gå till söksidan) och sedan klicka i sökrutan för att söka. Jobbigt ju!

Firefox har en fiffig funktion för det där.

Fortsätt läsa
Taggad i:
1821 Hits
0 Kommentarer

10 dummaste tricksen Joomla! administratörer gör

Hittade denna roliga artikel i Joomlas dokumentation om de 10 dummaste sakerna som Joomla-adminstratörer gör (och i något fall inte gör). Den var faktiskt riktigt riktigt bra. :)

Top 10 Stupides Administrator Tricks (Docs.Joomla.org)

1628 Hits
0 Kommentarer

Server hemma - hur du får DNS att fungera

Jag har (numera) min webbserver och mailserver hemma på kontoret. Det betyder att mina egna siter och min egen mail blir svåra att nå. Tricket är att göra följande:

Du behöver två DNS'er – en hemma i samma maskin och en utanför. Den utanför kontoret (skall egentligen vara ett par stycken), är de som verkligen har hand om dina domäner. Där kör jag med Loopias DNS'er och kan konfigurera dessa i ett webbgränssnitt, något man kan göra på i stort sett alla internetleverantörer. Den svarar med det IP-nummer min internetanslutning (jag har fast IP) har ute på internet.

Den hemma på kontoret i samma maskin förstås som resten, den är bara till för DNS-uppslagningar i samma nätverk. Den svarar även med med det lokala IP-numret som servern har på insidan i mitt nätverk.

Fortsätt läsa
Taggad i:
2180 Hits
0 Kommentarer

Firefox - hur man byter och lägger till flera sökmotorer + ett tips om DuckDuckGo (anonym sökmotor)

Firefox - hur man byter och lägger till flera sökmotorer + ett tips om DuckDuckGo (anonym sökmotor)
b2ap3_thumbnail_Youtube.png
b2ap3_thumbnail_DuckDuckgo.png

Svarade på fråga idag angående sökmotorer i webbläsaren Firefox på en mailinglista jag är med i. Fick en ide om ett tips att dels skicka till två andra mailinglistor (tips_mac och tips_pc) som båda drivs av Dataentusiasterna och dels att skriva ett blogginlägg om saken.

Faktiskt kan jag rekommendera Firefox över det mesta andra i form av webbläsare. Dels pga alla skojiga add-ons som finns och dels för att den helt enkelt är riktigt bra.

Har du inte provat ännu, ladda hem och testa här:

Fortsätt läsa
5974 Hits
0 Kommentarer

Templates till Joomla

Joomla är ett av många CMS som bygger på att en webbsites utseende (dess design), kommer från en mall. Att byta utseendet på en site kan då handla om att installera en ny template och anpassa den. Vanligtvis är tekniskt enkelt, men kan vara en smula tidsödande.

Som de flesta andra Joomla-utvecklare har jag bytt mellan olika template-leverantörer. Några har tillkommit i branchen och andra har fallit bort. Det finns ett par template-tillverkare som är av premium-kvalitet och så finns det ett stort gäng som är sämre än det. Det går även att hitta alldeles utmärkta templates som är gratis. Det gäller att känna till vilka som finns och kunna hitta till deras demo-galleri. Så att man kan kolla hur de ser ut när de är installerade.

När det gäller att få en site att se ut som på demositen så är det helt olika mellan olika leverantörer. En leverantör (Rockettheme) erbjuder att ladda hem en installerare (rockettstart) som installerar en ny version av joomla, på en helt ny webbsite / mapp, lägger in templatet och lägger upp alla menyalterantiv och moduler och extensions och alla dess inställningar. Sedan kan man gå in och kolla på dem hur saker är gjorda och göra samma-lika på ens egna site. Eller om man bygger en ny site, så börjar man fylla demo-siten med innehåll. Väldans praktiskt. Rockettheme har även trådar i sitt supportforum där de beskriver hur man bygger en webbsite som är likadan som demon.

Fortsätt läsa
2771 Hits
0 Kommentarer

Bästa phishing-försöket jag sett hitills (nätfiske)

Phishingförsök
Phishingförsök med anteckningar

Jag får ett gäng sådana här mail varje dag, fenomenet kallas för Phishing eller Nätfiske på svenska. Det är när en skurk försöker lura av dig dina loginuppgifter eller andra uppgifter om dig för att tex kunna göra köp i ditt namn, komma åt dina kreditkortsnummer, eller logga in i din mail eller dator osv. Eftersom de gör detta via mail så är det lite som att kasta ut metkrokar och försöka fånga fiskar, så därför har det fått det namnet. Läs mera här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Phishing Mail jag får handlar tex om dubbla transaktioner på mitt telia-konto. Eller så har någon gjort ett köp med mitt Visa/Mastercard och så vill Visa/Mastercard kolla upp det via mail. Eller så har någon försökt logga in olovligt på mitt Nordea-konto och jag måste logga in för att kolla det. Eller så gäller det samma sak, men på mitt paypalkonto. I dessa mail finns det länkar som leder till helt andra siter på internet, som förstås inte har ett dugg att göra med varken Telia eller Visa/Mastercard, Nordea, Paypal eller vad det nu kan vara. När man loggar in på dessa siter (som är förvillande lika de riktiga, men på andra domäner), det är då de har lyckats och fiskat av dig ditt användarnamn och lösenord. De behöver ju bara spara det username/password du uppger. Idag vill jag visa upp bästa försöket hitills! Det är ett snyggt mail som påstår sig vara från Apple-store där ett köp har gjorts med min epostadress, från Mexico minsann. Tänkte bara visa det och förklara hur man kan vara absolut säker på att ett sådant mail ÄR bluff och båg. Det är lätt att se nämligen. Så här det ut innan man granskar detaljerna. Scrolla ner för versionen med anteckningar på. Ser du redan nu vad som är fel?

Ser rätt läskigt bra ut eller hur? Men här är hur du kan se att mailet är fejk, markerat i rött.

Vilar man med pekaren på länkarna så ser man att länkarna leder till fel ställen. De leder inte till Apples domännamn, de leder till helt andra ställen  i världen, som inget har att göra med Apple. Besöker man dem så ser dock siten ut som Apples och man uppmanas att logga in. När man går det så får de ditt användarnamn och ditt lösenord. Då kan de sedan logga in och göra köp i ditt namn, eller kanske komma åt andra saker om dig på internet. Då man ofta använder samma username/password på flera ställen, kanske på Amazon eller på Ebay osv. Observera att även detta är exempel på en felaktig länk, även om det alltså står apple.com i den. Påhittade ip-nummer och adresser förstås så det är ingen mening att klicka på dem. http://www.apple.com.mybestpaypalphishingsite.com/ <-- Länken leder till servern mybestpaypalphishingsite.com och det som står före är bara dekoration för att styra användaren till rätt mapp/site på servern, den fejkade siten alltså. Det skall alltså stå www.apple.com i slutet av länken och inget annat överflödigt, tex www.apple.com Eller www.paypal.com tex. http://192.168.0.43/www.apple.com/ <-- Länken leder till ett IP-nummer och sedan en mapp på den maskinen som heter www.apple.com Detta har förstås inget med apple att göra då vem som helst kan döpa en mapp till vadsomhelst. Nu hoppas jag att ingen i Dataentusiasterna går på sådana här Phishingförsök, nu när ni vet hur det ser ut. Ha det gott! /Ola

Fortsätt läsa
1748 Hits
0 Kommentarer

Hur man väljer bra och säkra lösenord för webbsiter och Filemaker-lösningar

Såg just denna artikel hos Lifehacker som är en väldans bra webbsite. Artikeln är full med goda tips och länkar till mera information om konsten att välja bra lösenord. Tex finns det en lista på de 500 respektive 10.000 vanligaste lösenorden länkade i artikeln. Det finns även en länk till en webbsite där man kan testa om ens lösenord är bra och hur lång tid det tar att knäcka. Speciellt med tanke på den bugg i Open SSL-implementationen som har upptäckts nyligen som heter Heartbleed, så är det extra viktigt att man byter lösenord och då passar det bra att skaffa ett nytt och bättre.

Your Clever Password Tricks Aren't Protecting You from Today's Hackers

 

1658 Hits
0 Kommentarer

Kom igång med OS X Server

Kom igång med OS X Server
b2ap3_thumbnail_OSXServer_Inst.jpg

MacWorld har en bra och fem sidor lång artikel om hur man kommer igång med OS X Server i Mac OS X 10.8-10.9 (Snow Leopard och Mavericks).

Det är intressant för Apple har både lagt ner och återupptagit en produktserie riktad till de som vill köra en egen server för en mindre eller större arbetsgrupp.

En del saker har tagits bort (mailinglistorna tex, men det går att återskapa, jag vet hur och tänkte blogga om det senare) och den del saker har tillkommit och/eller blivit mycket enklare att dra igång.

Fortsätt läsa
2618 Hits
0 Kommentarer

En gedigen jämförelse mellan Joomla! och Drupal

En gedigen jämförelse mellan Joomla! och Drupal

Det finns två stora CMS som båda är Open Source, har massor med användare, massor med tillägg vilket har resulterat i massvis med webbsiter som rullar på dessa. Drupal är det enda, Joomla! är det andra. För flera år sedan valde jag att jobba med Joomla! istället för Drupal och även istället för Wordpress. Wordpress har jag haft tillfälle att installera och jobba med i några projekt. 

Dock hittade jag nyss en lång och gedigen jämförelse mellan Drupal och Joomla! som var riktigt läsvärd.

Drupal är, som jag hört och läst tidigare, mera komplicerat och svårare att överlämna till en icke speciellt utbildad slutkund. Joomla! kan man installera, bygga med och sedan lämna över siten till kunden. Det är bra och en viktig fördel för Joomla.

Fortsätt läsa
2925 Hits
0 Kommentarer

Gjord för FileMaker - ny webbsite lanserad

made for fm

Idag fick jag pressmeddelande om att FileMaker Inc har lanserat en ny webbsite – Made for Filemaker. 

Så här ser den ut:

Där hittar du massa lösningar och produkter utvecklade för FileMaker, det är både färdiga lösningar men även saker som tex böcker och kurser mm.

Fortsätt läsa
2070 Hits
0 Kommentarer

Hur man skapar bokljus - "booklight", "wedgelight"

bokljus

Det finns en ljussättningsteknik som på engelska kallas för "booklight" eller "wedgelight". I korthet så ger den mycket vackert ljus när man skall filma en person och få fram porträtt, dvs halvkropp eller bara ansikte. 

Tekniken heter bokljus för man arrangerar två skärmar och en lampa ungefär så som en person läser en uppslagen bok. Läsaren av boken är lampan. Modellen och kameran är bakom vänstra "pärmen" i boken. Tricket är sedan att högra sidan av boken är en reflexskärm som ljus studsar från. Vänstra sidan av boken är en annan typ av skärm som är transparent som ljuset åker igenom och även diffuseras av, så det sprids och blir jämt.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
2478 Hits
0 Kommentarer

Postfix – hur man tar bort tusentals mail i mailkön från spammers baserat på epostadresser

MailBox 256

I denna artikel förklarar jag hur man kan skapa ett nytt kommando i Mac OS X Server som kan radera mail ur mailkön i den inbyggda mailservern, Postfix baserat på epostadress i To- eller From-fältet.

Min server har varit lite seg och det beror på att något pucko har skickat hundratusentals mail till min mailserver som sedan hamnat i mailkön. Eftersom det är så många så hinner inte servern skicka iväg eller avliva dem så den lägger dem i kön istället, som bara växer då mailservern försöker igen och igen. Då detta blev ett problem så kunde inte program som tex Server Admin fungera, det var för mycket mail i kön att hantera.

Alltså uppstår behovet av att kunna radera tusentals mail utan att radera viktiga mail som ligger bland dem. Om jag bara ville slänga allting, så finns det kommandon för det, men jag vill ha kvar riktiga mail och slänga spam.

Fortsätt läsa
4541 Hits
0 Kommentarer

Hur man ökar säkerheten i en Joomlasite genom att gömma administrator-mappen

halo 250x140

I och med att Joomla! är ett så stort och vanligt CMS så finns det massor med människor som försöker bryta sig in i din Joomla-site. För att göra det svårare så kan man, förutom att ha riktigt bra användarnamn och lösenord, även göra några saker till. I denna artikel visar jag hur man gömmer mappen Administrator för crackers och hackers och sätter upp en bakdörr till administrator-mappen för användare som skall ha tillgång till den.

Fortsätt läsa
3418 Hits
0 Kommentarer

Jag gillar mailinglistor och programmet Mailman - här är några kommandon som är bra att ha för mailman

MailBox 256
mailman logo 2010
connection closed
ssh hos rsa key

Jag har nyligen fått uppdraget att vara värd för och även administrera föreningen Dataentusiasternas mailinglistor. Dessa körs på den i Mac OS X inbyggda listservern, som heter Mailman, som är en Open Source programvara för just detta.

Mailinglistor är en mycket bra lösning för människor att sprida information och diskutera saker. I dessa dagar är det dock vanligare att man för diskussioner på forum, facebook, twitter och via chat och liknande platser. Vilket är synd för mailinglistor fungerar riktigt bra som lösning på samma problem och erbjuder några fördelar i kraft att vara enklaste lösningen som alla kan delta i.

I Sverige så erbjuder inte så många webbhotell mailinglistor, därför har jag lagt till det i min produktkatalog. De många goda skälen att vilja köra med mailinglistor förklaras i den artikeln, läs den gärna.

Fortsätt läsa
4594 Hits
0 Kommentarer

Inställningar för DSLR-kameror som passar för film–bra videolektion

dslr-camera

En rätt berömd filmare är Shane Hurlbut. I denna videolektion går han igenom alla inställningar i kameran och sätter dem som passar bäst för att filma. Rätt bra!

3995 Hits
0 Kommentarer

Bygg en Hackintosh – samma prestanda, 25% av priset

apple keyboard 250x187

Apple hade sin World Wide Developer Conference med sedvanlig Special Event för någon vecka sedan. Inför denna så har en stor mängd människor, däribland jag, velat se en rejäl uppdatering av Mac Pro, den stationära Mac-modellen, som inte nylanserats på rätt länge. Ungefär två år eller mera.

Om du köper en sådan nu och maxar ut den i Apple Store med allt lullull, så kostar den massor (runt 100.000 kr) och förutom att den är dyr, innehåller den numera gammal hårdvara! Att den dyraste datorn du kan köpa på planeten inte innehåller fetaste grejerna tycker tom jag som är Apple-taliban är rätt illa. Så illa att jag de senaste dagarna börjat kika på vad som krävs för att bygga en sk Hackintosh.

En Hackintosh innehåller samma eller bättre hårdvara än Apples egna maskiner, som ju är byggda av diverse PC-delar från olika tillverkare, precis som alla andra PC-maskiner. Tricket med Apples egna maskiner är att de sätter samman vissa paket av hårdvara och ser till att drivrutiner för den hårdvaran finns och fungerar väl. Att Apple har bra kvalitet på sina maskiner och vid monteringen är rätt etablerat som sanning. 

Fortsätt läsa
4807 Hits
0 Kommentarer

Synkronisera FileMaker databaser när man varit offline, tex FileMaker Go för iPad/iPhone

Ännu ett problem har hittat en lösning: Synkronisera FileMaker-databaser.

Ett vanligt problem för digitala nomader som tar med sina FileMaker-databaser ut på vägen för att göra kundbesök, delta i mässor eller bara jobba hemifrån, är att de ändringar man gör i de databaserna inte sparas i de databaser som resten av organisationen jobbar med. En lösning är förstås att antingen öppna databaserna över internet och jobba med dem på distans över WiFi eller mobilt bredband. Det går både på iPad, iPhone och stationära och bärbara datorer. Men ibland är det inte praktiskt möjligt, kanske det går för långsamt eller så vill man inte vara uppkopplad hela tiden.

Detta problem går dock att lösa genom att synkronisera FileMaker databaser som varit offline med de som är online. När man är tillbaka och kan kommunicera med "kontorets" databaser, så vill man att de poster man skapat, ändrat skall läggas in i den databas man snurrat omkring i världen med. Man vill även att det omvända skall ske, alla poster, ordrar, kunder som skapats av mina kollegor skall läggas in i min egen kopia av databasen. Detta kallas att synkronisera dem.

Fortsätt läsa
Taggad i:
3029 Hits
0 Kommentarer

Bättre ljud till dina DSLR-videoinspelningar – bra videolektion (serie)

microphone 128

Jag prenumererar på Nofilmschools nyhetsbrev och idag tipsade de om att Zacuto, som tillverkar mycket tillbehör till kameror har lagt upp en kurs i hur man får bättre ljud i videos inspelade med tex DSLR-kameror. Vilka typer av mikrofoner som används i vilka situationer och hur ett rums akustik påverkar hur du skall spela in. Verkar mycket bra!

Sound PerspectivesTools of the trade, part 1, 2, 3, 4Sound in carsThe metaphorical "budget" allocationKillen bakom kursen har arbetat med ljud i 15 år och heter Clinton Harn.

Hela serien på Zacutos webbsite: 

Sound Series by Clinton Harn | Zacuto USA

2950 Hits
0 Kommentarer

Bra program att skriva manus och planera produktioner med, som tex filmer, teater, ljudinspelningar, multimedia osv

celtx scrivener iconsEn av mina hobbies är att skriva och läsa manus. Jag har lärt mig massor om denna speciella konstform som är det första  steget i en lång process som resulterar i en film, multimediaproduktion, tecknad serie bok, teaterpjäs, radiopjäs eller dokumentär. Det finns otroligt mycket resurser på nätet om detta, då nätet passar utmärkt för människor som gillar att skriva och dela med sig av information. Jag hoppas berätta mera om detta i kommande inlägg.

Detta inlägg handlar om två program för att skriva som jag arbetar med. Celt-X som jag använder både i min dator och i min iPad och Scrivener i min dator.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
Taggad i:
19479 Hits
0 Kommentarer

iMovie – hur du lagar/fixar när filer, filmer, ljud, inte hittas, har flyttats, bytt namn eller är borta

imovie-ljud som fattas
finder-visa-paketets-innehall
finder-projekt-filen
finder-projekt-terminalen
finder-projekt-terminalen2
finder-projekt-terminalen3
finder-projekt-oppna-med
textredigeraren
finder-projekt-terminalen4
imovie-ljud som finns

Öppnade ett gammalt iMovie-projekt jag tänkte jobba vidare på igårkväll och såg att ljudfilerna (separat inspelade och redigerade ljudfiler) inte hittades av iMovie längre. Det syns på att de har en gul varningstriangel. 

Men det finns ingen sätt i programmet iMovie att laga det, som tex markera och länka om dem eller hitta dem eller något sådant. Man får slänga dem från tidslinjen och lägga in dem igen. Om du väljer den lösningen, duplicera ditt projekt först, så du har en backup.

Det är förresten bra att göra en backup på en gång, innan du går vidare med nedanstående instruktioner.

Fortsätt läsa
Taggad i:
7099 Hits
0 Kommentarer

Musik och ljudeffekter till dina videos - det finns på nätet det med! (gratis eller billigt, bra och lagligt!)

School Reagge Music spelar på Hijazz i Uppsala 2012-04-14Internet består av underbara människor och erbjuder artister helt nya sätt att möta en publik som inte är styrd av giriga skivbolag med hopplöst korkade regler om vilken musik som skall finnas tillgänglig på respektive marknad.

En del av dessa människor publicerar sin musik på tjänster som Jamendo och FreeSound där du som filmare kan söka, lyssna, ladda ner OCH donera pengar till artisterna.

Kontentan är att det är lätt att hitta musik till dina videos som är bra, billig eller gratis som du får använda i dina videos helt lagligt. 

Gör du tex en skräckfilm och behöver skräckfilmsmusik är det bara att söka, samma med romantisk komedi eller produktdemonstrationsfilm osv osv. Det finns etiketter på de flesta låtar som är ungefär genre eller musikstil och förstås musiktyp så det blir lätt att hitta. Att sortera på flest spelningar, gillanden, kommentarer eller nyast osv kan vara ett bra sätt att få fram de låtar flest gillar eller som är färskast (och inte använda så mycket ännu).

Detsamma gäller ljudeffekter. Man kan förstås spela in saker själv och leka med dem i ljudredigeringsprogram (vilket faktiskt är jättekul), men det är tidsbesparande att söka fram, ladda ner och använda (och kanske betala någon struntsumma). 

I denna artikel nämns två källor (de ovan):

Jamendo and FreeSound: Two Awesome Sources for Creative Commons Music and Sound - NoFilmSchool

Men jag har några till på min lista. Se efter hoppet.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten och se mina länktips se några videos:

Fortsätt läsa
Taggad i:
11779 Hits
0 Kommentarer

De nya funktionerna i FileMaker 12 är verkligen riktigt bra och bör inte missas av företagare

Jag hittade en artikel upplagd på en site som skriver om teknik för småföretagare som heter: Filemaker 12 has new features that shouldn't go unnoticed på siten Small Business Technology.

Poängen i artikeln är att det finns några nya funktioner i FileMaker 12 som är riktigt värdefulla för egna företagare som söker ett bra verktyg att utveckla lösningar med. Ett sådant som kan samla ihop lite data och sedan kan man ta den lösningen, göra den snygg och slänga över den på sin iPhone, iPad, Mac eller Windows-dator. 

De har denna varning i artikeln: Den som inte sätter igång med att uveckla appar direkt missar något stort!

Fortsätt läsa
2509 Hits
0 Kommentarer

Hur man tar foton av kläder där modellen/mannekängen är osynlig (invisible mannequin look)

Såg just på fotosidan.se att de länkar till en steg för steg-beskrivning skriven av fotografen Chris Brook. Den visar hur man tar bilder av kläder där kläderna ser ut att bäras av osynliga modeller eller av osynliga mannekänger. Man ser det på att kläderna fylls ut ordentligt och man ser även insidan av kragen med etiketten/tvättråden. Ser snyggt ut och ger en bra bild av hur plagget ser ut.

Det visar sig vara ganska lätt! Produktfoton bygger på en massa småknep precis som annat foto.

Man tar två bilder av varje plagg. Ett normalt med plagget på mannekängdockan, sedan ett till där vänder ut och in på plagget och hänger det på dockan med insidans etikett närmast kameran.

Fortsätt läsa
4052 Hits
0 Kommentarer

Metoder att få bättre ljud på dina filmer inspelade med DSLR-kameror/systemkameror

microphone 128

Den inbyggda mikrofonen i en DSLR-kamera är endast till för att göra kameran snyggare säger en del. "The built in mic is only for decoration". Nåja, det är inte helt sant. För vissa saker duger den inbyggda mikrofonen. Om man spelar in tex en intervjuv i en någorlunda tyst miljö med kameran ganska nära objektet, då kan det bli OK.

Men då upplevelsen av en film till minst 50% beror på ljudet (ett ofta upprepat påstående) så visar det sig att ett av de lättaste sätten att få en film att upplevas som mera professionell, är just att lägga mera resurser på ljudet. Att spela in ljudet separat är därför en god regel och något som DLSR-filmare brukar göra. Filmen blir betydligt bättre så fort man gör det, så det är väl värt att lära sig några knep för hur man får bättre ljud.

Metoder att få bättre ljud på filmer inspelade med DSLR-kameror/systemkameror

Det första knepet är att komma närmare! På samma sätt som ljusstyrkan avtar med kvadraten på avståndet så är det likadant med ljud. Om du kommer ditt objekt närmare har den inbyggda mikrofonen lättare att plocka upp brusfritt ljud. DSLR-kameror har en inbyggd förstärkningskrets för ljud som fungerar så att om det är tyst eller det den hör är av låg volym, så tror kretsen att den skall öka förstärkningen tills den "hör" något upp till en "normal volym", vilket är ett bra sätt att få in en massa brus i ljudinspelningen. Kretsen heter ACG-Automatic Gain Control.

Fortsätt läsa
13966 Hits
0 Kommentarer

Filemaker 12 – hur man använder nya designverktygen för att göra layouter

Hittade just en ny video från FileMaker Inc upplagd på YouTube. De visar på 4 minuter några intressanta nya funktioner. En jag verkligen gillar är att om man konstruerat en portal full med objekt, tex knappar och fält, och sedan skalar om portalen, så ändras numera även storleken på de objekt som ligger i den. Det är oerhört pratiskt. I videon visas även de nya guidelinjerna. Numera kan man ha många och antingen dela dem över flera layouter eller ha dem unika för just en viss layout. Det visas även hur man kan få fram guider som visar hur stor del av layouten som syns på en iPhone och iPad både i liggande och stående format. Vilket gör det lättare att skapa en layout för iPad och iPhone i FileMaker Go (som ju numera är gratis!).

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
2170 Hits
0 Kommentarer

17 DSRL-webbsiter bloggare att ha koll på - bra videolektion och länklista

En annan favoritartikel hos Dave Dugdale - learningdslr.com är hans blogginlägg med en lista över 17 stycken bloggare, filmare och webbsiter man bör följa regelbundet för att lära sig mera om att filma med DSLR. Här är den:

17 People All DSLR Video Beginners Should be Following

Det är faktiskt i mitt tycke en av de intressantaste sakerna med DSLR-rörelsen. När verktyget kom (systemkameror med HD video inspelning, utbytbara objektiv, kort skärpedjup, hög ljuskänslighet) så innebar dessa kameror att det blev möjligt att för en betydligt lägre kostnad att skapa högkvalitativa filmer. Då kostnaden sjönk med en tiopotens så är tekniken i dessa verktyg vad som kallas för omstörtande tekniska innovationer eller på engelska "disruptive innovations". Sedan 30 år före dessa kameror kom så dök en annan sådan uppfinning upp. I sin bästa form är internet ett oöverträffat medium för människor att kommunicera med varandra och lära av varandra också. DSLR-kamerorna ledde mycket snabbt till att människor började göra just det. Det uppstod bums ett överflöd av hög-kvalitativ information om hur man använder dessa nya verktyg. Det finns tusentals DSRL-filmare som delar med sig av sina kunskaper och ger andra tips och tricks på nätet (titta tex på Vimeo eller YouTube).

Fortsätt läsa
2226 Hits
0 Kommentarer

Kolla detta före du spelar in - bra videolektion

Dave Dugdale som driver webbsiten "learning dslr video" har i nedanstående video en liten checklista över vilka sex saker han kollar före han trycker på spela in video-knappen. Bra sammanfattning tycker jag. 

6 Things to check before hitting the movie record button on your DSLR

Fortsätt läsa
Taggad i:
4227 Hits
0 Kommentarer

Filemaker 12 lanserades idag (Filemaker Go 12 för iPad och iPhone gratis!)

Idag lanserades FileMaker 12, nästa version av det databasprogram som jag jobbat med sedan version 3. 

Pressmeddelande finns här: New FileMaker 12 Delivers Breakthrough Design Features for Creating Stunning Databases for iPad, iPhone, Windows and Mac | FileMaker 

En kort genomgång över de nyaste funktionerna är: Nya teman och nya mall-lösningar (sådana du kan utgå från när du skapar egna lösningar), nya verktyg till din hjälp för att designa lösningar som funkar på iPad, iPhone och datorer och bättre filhantering för lösningar som lagar stora och många filer och behöver hantera dessa. 

Om inte det skulle vara nog så är även Filemaker Go 12 för iPad gratis numera! Oj! Samma med motsvarande app för iPhone. Alltså kan man skapa en lösning i FileMaker 12 och med en gratis programvara för iPad och iPhone köra den i dessa två också. Det öppnar helt nya möjligheter för den som vill skapa en databas och sälja eller distribuera den till många. Det är verkligen goda nyheter och gör mig personligen väldigt glad.

Läs mera här: Filemaker Inc. Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten, se en video och lite flera detaljer om nyheterna.

Fortsätt läsa
2763 Hits
0 Kommentarer

Färgkorrigering för video - bra videolektion

En trevlig konsvens av teknisk utveckling när den görs rätt är att sådant som förr i tiden var svårt är numera mycket lättare. Vi ser tex hur DSLR-kameror med videofunktion har gjort det lättare för människor att spela in filmer och idag tänkte jag tipsa om en sak på samma tema: Att det numera är lättare än man tror att göra färgkorrigering. Det är i alla fall min slutsats efter att ha tittat på en utmärkt film som visas just hur man gör det.

Fortsätt läsa
4278 Hits
0 Kommentarer

Hur man ställer in Joomla! att visa en viss artikel bara för en viss användare (privata artiklar)

Idag har jag ägnat nästan hela dagen åt att försöka lista ut hur det nya systemet för behörigheter och rättigheter fungerar i Joomla! 1.6/1.7/2.5. Jag har äntligen lyckats och tänkte i denna artikel förklar hur man gör en enkelt sak som det inte finns en enda instruktion eller exempel för vad jag kan hitta. Vilket är lustigt för det är det absolut första jag tycker man borde kunna ha detta system till.

Hur man gör så att en användare kan se endast en viss artikel, aka "kunders sidor" eller privata sidor.

Fortsätt läsa
Senaste kommentarer i detta inlägg
Ola Andersson
Din artikel "Hur man ställer in Joomla! att visa en viss artikel bara för en viss användare (privata artiklar)" Du skriver i punk... Read More
söndag, 21 oktober 2012 19:35
Ola Andersson
Hej Ola! Ref min kommentar enligt ovan angående punkt 5 i din artikel. Jag hade lite bråttom när jag spontant skrev en kommentar. ... Read More
söndag, 21 oktober 2012 20:30
4541 Hits
2 Kommentarer

Att få Joomla! att INTE göra radbrytningar

Det har sina nackdelar att jobba med produkter som utvecklas i USA där de tror att Europa är ett land. Vi skriver tex datum på formen 2012-03-09 vilket är dagens datum. Men - betyder ju "här går det bra att göra en radbrytning" i alla webbläsare, för det är ju bindestreck. I USA använder man istället / för att skriva datum, som i 2012/03/09, som alltså betyder att det skall sitta ihop.

Så när man då skall presentera artiklar i listformat, som jag gör under Projektideer, Kurskatalog, Produktkatalog ovan, så radbryts datumkolumnen. Så här blir det:

Ändrad

Fortsätt läsa
2367 Hits
0 Kommentarer

Uppgradera Mac OS X 10.5.8 Server till PHP 5.3.0

Visa info på mappen apache2

Har kämpat med detta och för att jag skall komma ihåg hur jag gjorde så har jag med en liten guide här nedan. 

Installera Entropys PHP modul, den innehåller PHP 5.3.0 release 3. Apples Mac OS X 10.5.8 har endast  PHP 5.2.15 installerad, vilket nu (okt 2011) börjar bli lite gammal. I alla fall för mina Joomla-versioner.

Den finns att ladda hem på denna sida:

Fortsätt läsa
6028 Hits
0 Kommentarer

Joomlas versioner, korta och långa releaser, tidsplan

Exit-skylt mot en bakgrund av blommor

Joomla! kommer i en ny version var sjätte månad. Nya versioner av Joomla! släpps även i en serie, två korta versioner och en lång version. 

Detta system med versionsnummer kan vare lite förvirrande, om man inte sett en översikt. Jag hittade en sådan häromdagen och har översatt den och lagt till lite saker i denna artikel.

Notera att det även en viss överlappning mellan det datum en ny version kommer och när förra versionens slutdatum inträffar. Exempelvis kommer Joomla! 2.5 i januari 2012. Föregående version 1.7 upphör att uppdateras två månader efter det, februari 2012.

Fortsätt läsa
Taggad i:
2336 Hits
0 Kommentarer

Felsökningstips - töm cache!

Skärmdump Joomla! admin tömma cache

Ett felsökningstips som jag upptäckte återigen igår är att tömma cache. Joomla! har den fördelen att den lagrar tidigare förfrågningar om webbsidor i en separat fil, och behöver då inte sammanställa den filen meddelst en massa databasanrop och beräkningar hit och dit. Så då går det fortare att leverera den. Men nackdelen är att när man felsöker vissa saker, så tömmer inte Joomla! den cache-filen och fortsätter att leverera den istället för det man vill den skall göra, beräkna fixa och dona allting på nytt. 

Alltså behöver man då och då tömma cache-filen, då gör Joomla! just det, tömmer och beräknar på nytt innehållet i sidan du ber om.

2504 Hits
0 Kommentarer

Att skriva ut från en iPad

Skärmdump iPad delning/utskrift i Pages
Airprint Activator skärmdump
Kontrollpanelen för skrivare i Mac OS X skärmdump
Kontrollpanelen för Printtopia

Uppdatering 2014-08-08: Det finns en ny länk längst ner.

Jag har en iPad som jag tycker är helt underbar. Med den gör jag en massa kul, läser serier, kollar på Podcasts, surfar på nätet, kollar mailen, skriver långa långa dokument i Pages och lyssnar på musik samtidigt, tittar på mina bilder från min kamera, kollar på filmer jag klippt ihop, spelar spel mm. Jag kör även FileMaker Go (för iPad) på den, vilket gör att jag kan jobba med mina databaser på min iPad också.

En del säger att man inte kan ha en iPad till något, men jag tror nog att om man inte kan hitta på något att göra med en datorplattform som har över 400.000 program, så kanske man skall överge datorer över huvud taget?

Fortsätt läsa
14071 Hits
0 Kommentarer

Få din webbsite på Mac OS X Server att prata HTTPS med Server Admin

Detta inlägg kan passa både under Mac, Joomla! och FileMaker (då den också kan behöva HTTPS). 

Idag experimenterade jag lite och fick en av mina webbsiter att "prata" HTTPS istället för HTTP. Det betyder att om man besöker min webbsite på vilken adress som helst, så blir man automatiskt vidarebefordrad till samma adress (sökväg), fast med det krypterade prototkollet HTTPS istället. Så...

http://www.intelligentmammals.se/mapp/mapp/bild.jpg (som kommunicerar på port 80, som är default)

...leder automatiskt till...

https://www.intelligentmammals.se/mapp/mapp/bild.jpg (som kommunicerar på port 443, som är default för protokollet http secure).

Klicka på "Läs mer..."-knappen för att läsa resten.

Fortsätt läsa
36831 Hits
0 Kommentarer

Uppgradera till Joomla! 1.6?

– Skall man uppdatera siter man har i 1.5 till 1.6 eller skall man vänta? 

– Om man skall vänta, vad skall man vänta på, Joomla! 1.7 eller 2.5?

Någon som svarat på dessa frågor på ett bra sätt är Andy som driver företaget Rockettheme: "Should I upgrade to Joomla! 1.6?". 

Fortsätt läsa
1983 Hits
0 Kommentarer

Att få svensk sortering på åäö i Joomla

Skrev just detta i det svenska forumet för Joomla! i tråden: "Alfabetisk sortering och svenska tecken (åäö)" (Före publicering här putsade jag texten lite).

Återupplivar denna gamla tråd från 2009 jag hittade när jag sökte på detta problem.

Jag har nämligen funnit en mycket bättre lösning än den som föreslås ovan. Det finns många fördelar med att låta Joomla! köra med Unicode, det är framtiden och Latin1 är stenålders vid det här laget.

Fortsätt läsa
3864 Hits
0 Kommentarer

Tips: Skapa flera konton för dig själv

Smile

Som förklaras i artiklarna om hur man kan hacka Joomlas tabeller i MySQL för att återställa ett lösenord om man råkat ändra och glömma det man hade, eller som man "supit bort" det man hade så kan det vara mycket bra att för just sådana situationer ha flera konton för dig själv i Joomla. Lägg upp dem innan allt går åt skogen är ett bra tips.

Förslag på konton:

Du skulle tex kunna ha ett konto som är Super Admin du använder när du behöver ändra i template, installera komponenter, ändra globala inställningar mm.

Ett konto som är Admin fungerarar bra för dagligt arbet på siten med att skapa artiklar, sektioner, kategorirer och installera och konfigurera moduler.

Fortsätt läsa
1874 Hits
0 Kommentarer

Göra en användare till Super Admin i Joomla! genom att hacka Joomla! tabellerna

Hacker Dojo - A Creative Commons Attribution 2.0 image from mightyohm's photostreamPå samma sätt som man kan hacka Joomla! tabellerna i MySQL för att byta lösenord på en användare i en Joomla! site, så kan man även göra en användare till Super Admin på ett liknande sätt.

Super Administratör är en användare som har alla rättigheter i Joomla! administratörsgränssnitt och den kan göra vissa ändringar på siten som inte Admin kan göra, eller för den delen registerade användare. Att ändra template, globala inställningar mm är sådant bara Super Admin kan göra.

Anledningen till att man vill göra det är förstås att man inte är Super Admin.Smile

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
4421 Hits
0 Kommentarer

Tips: Stäng av "första" admin-kontot i Joomla! (Super Admin med ID=62)

Halo 3: Impending, a Creative Commons Attribution (2.0) image from commorancy's photostream
Smile

Det finns ett gott råd gällande säkerhet i Joomla! och det är att stänga av användare nr 62 (som är den första användare som Joomla! skapar när Joomla! installeras). Anledningen till det är att om en cracker (som hacker men illvillig som försöker bryta sin in i din site), vet att det finns en Super Administratör med ID 62, så behöver han inte veta vad den har för användarnamn, bara knäcka lösenordet. Eftersom de flesta slarvar med sina lösenord och har samma på för många ställen och har för enkla sådana, så är det relativt sett lättare att ta sig in i en Joomla-site där det finns en Super Administrator med ID=62.

Så du bör skapa några nya konton för dig själv med olika user/pass och anteckna dessa på ett säkert ställe och sätta en av dessa som Super Administrator / Super Administrator. 

Tag sedan och gör om kontot för Super Admin med ID=62 till vanlig användare "Registred" som dessutom inte kan logga in. 

Fortsätt läsa
3270 Hits
0 Kommentarer

Byta lösenord på en användare i en Joomla! site genom att hacka Joomla-tabellerna

Hacker Dojo - A Creative Commons Attribution 2.0 image from mightyohm's photostreamOm man skulle råka glömma bort sitt lösenord till sin Joomla-site behöver det inte vara helt kört. Det går att "hacka" de tabellerna i MySQL som innehåller just dina användare och dina lösenord. 

Här är hur du gör.

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
3826 Hits
0 Kommentarer

TinyMCE och Filemaker Pro

TinyMCE i FileMakerIdag har jag lyckats att använda TinyMCE inuti FileMaker som "editor" för redigera och formatera text. 

Sedan har jag lyckats få över denna text som ren html till ett fält i FileMaker genom att helt enkelt kopiera och klistra in.

Jag har även lyckats med att få över den formaterade texten till ett fält i FileMaker, också genom att kopiera och klistra in.

Att hoppa över steget att manuellt kopiera och klistra in har jag inte lyckats med tyvärr.

Men som teknikdemonstration är det lite coolt tycker jag. Speciellt som detta är alltså utan att lämna FileMaker, denna databas är inte webbpublicerad och det är heller ingen PHP involverad.

Att kopiera HTML-koden från ett fält i FileMaker åt andra hållet, till TinyMCE-fältet är förstås ingen konst det heller. Formaterad text från FileMaker behåller sin formatering (nästan allting) när den kopieras från FileMaker till TinyMCE.

HTML-kod som kopieras från FileMaker-fält till TinyMCE behöver dock klistras in i HTML-läget. Då funkar det.

Klicka på "Fortsätt Läs mer..."-knappen för att läsa resten.

 

Fortsätt läsa
4265 Hits
0 Kommentarer

Visa relaterade poster i horisontell led, dvs horisontella portaler i FileMaker, det går!

Laama

Det finns mycket coolt och användbart man kan göra nuförtiden, då vi utvecklare har fått tillgång till funktioner som webbvisaren, triggers, relationer, portaler och den fiffiga funktionen GetNthRecord. Med den senare går det nämligen att göra sk horisontella portaler, där relaterade poster visas som en horistontell rad. Istället för det vanliga i portaler där relaterade poster visas i vertikal led, som en kolumn.

Denna artikel innehåller hur man bygger en databas som visar relaterade poster på en horisontell rad, istället för en vertikal kolumn som i "vanliga" portaler. I exempelt visas hur man kan visa bilder/foton på det viset.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-nedan till höger för att läsa resten.

 

Fortsätt läsa
3773 Hits
0 Kommentarer

Lära dig mera om FileMaker

I denna artikel så finns det länkar till ställen på webben där du kan lära dig mera om FileMaker och även boktips. 
 

Atomic Learning

Här finns onlinekurser i Filemaker och relaterade ämnen. Länken leder till listan över kurser. Man blir medlem och får tillgång till ALLA kurser. (De har dock ett ganska komplicerat system för att bli medlem, olika paket med olika priser och olika listor på kurser. Dessutom har paketen olika namn, men är trots det samma paket. Kurserna är dock bättre än marknadsavdelningens idiotier.  Men det verkar som om den som heter Technology skills Collection (kallas även Technology Skills Support – K12) är den man skall ha. Den verkar kosta 300 dollar för ett år och ger tillgång till denna lista på kurser (559 stycken).
 
Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.
 
Fortsätt läsa
2511 Hits
0 Kommentarer

Forum där FileMaker diskuteras

I denna artikel finns ett par länkar till forum och mailinglistor där du kan ställa frågor om, diskutera möjligheter med och lära dig mera om FileMaker.
 

99.se/filemaker

Jag har skrivit nästan 5000 inlägg på siten 99.se och en stor andel av dem i forumet för FileMaker. Men jag slutade skriva där i dec 2009, så det blir inte flera inlägg. Har användarnamnet Taz_1999 där.

Dataentusiasternas mailinglistor

Jag svarar på frågor på Dataentusiasternas mailinglista om FileMaker. Det är låg trafik, så det är ingen fara att gå med.
 
Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
3152 Hits
0 Kommentarer

FTP för nybörjare (guide till FTP)

Programikon för FileZillaFile Transfer Protocol (FTP) är ett av de äldsta "protokollen" (eller teknikerna) på internet, jämngammal med epost och långt långt före Hyper Text Transfer Protocol (HTTP). Det senare känner vi igen som webbsidor.

Av det skälet använder man ofta termer som klient och server. Med klient menar man antingen din dator, som ju ansluter till en annan dator, eller programmet du använder för att ansluta till den andra datorn. Med server menar man den andra datorn.

FTP handlar om att överföra filer från din dator till den andra datorn, vilket även kallas att ladda upp filer, eller att överföra filer från klienten till servern. När du överför filer från den andra datorn till din egen dator, heter det tvärtom, att ladda ner, eller från server till klient.

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
6356 Hits
0 Kommentarer

Den inbyggda hjälpen på Mac, föredömligt hjälpsam

{rokbox album=|Aktivitet| title=|Aktivitet| thumb=|images/stories/mac/tips/inbyggda_hjalp/hjalp_aktivitet.jpg_250x81.jpg|}images/stories/mac/tips/inbyggda_hjalp/hjalp_aktivitet.jpg{/rokbox}En cool grej med många Mac-program är att om man letar efter var i menyerna ett visst kommando ligger (säg tex klipp ut eller bygg om, eller visa aktivitet), så kan man göra så här för att lätt och snabbt hitta det. 

Klicka i menyn "Hjälp"

Skriv sedan i rutan skriva namnet på menykommandot du letar efter.

Fortsätt läsa
2233 Hits
0 Kommentarer

Firebug (för Firefox) och Web Inspector (i Safari)

Ikon för programmet SafariIkon för programmet FirefoxMed Firefox har man länge kunnat använda en väldigt fiffigt tillägg som är ovärderligt för webbutvecklare som heter Firebug. Med det kan man få fram ett dokuments struktur och markera delar av en webbsida för att se vilka rader i de olika CSS-filerna som påverkar utseendet för det man markerat. Man kan även direkt ändra i CSS-filen i webbläsarens minne för att se effekten på sidan. Sedan får man förstås ändra manuellt på något vis i filen ifråga. (Ett liknade tillägg Web Developer är också populärt med 13.5 miljoner nedladdningar, men Firebug har lite populärare med 19.7 miljoner nedladdningar.)

Numera finns det något liknande inbyggt även i Safari som heter Web Inspector som kan göra det mesta som den kan. Egentligen kom en del av detta redan med Safari 3, men det har fått ett stort lyft i Safari 4.

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
3867 Hits
0 Kommentarer

TinyMCE (Joomlas artikel-editor) funkar nu i Safari

Ikon för programmet Safari
TinyMCE logo

När jag håller kurs i Joomla eller levererar siter till mina kunder så har det länge varit trist att behöva påpeka att den editor i vilken man skriver artiklar (TinyMCE) inte funkar i Safari. Den webbläsare som de flesta Mac-användare kör med även om den även finns för PC numera.

Numera funkar Joomlas artikel-editor (TinyMCE) även i Safari!

Fram till nu har man varit tvungen att använda Firefox för just den enda saken i Joomlas admingränssnitt. Nästan precis allting annat har nämligen alltid fungerat.

Fortsätt läsa
2540 Hits
0 Kommentarer

Vad kostar det?

En blånbok med en tejpbit över kreditkorten det står Du har inga pengar på.Käre presumptive kund!

Jag har nyligen skickat en länk till denna artikel till dig som svar på en förfrågan om att bygga ett system i vilken du har angett några systemkrav och avslutat med en förfrågan vad det kan kosta. I denna artikel försöker jag förklara varför jag tyvärr inte kan svara med ett pris på din förfrågan.

Jag får ofta förfrågningar som inleds ungefär så här: – "Jag behöver en databas som skall kunna dessa saker...". Därefter kommer en lista med  luddigt formulerade punkter över önskade funktioner eller krav på systemet som ofta innehåller adjektiv (tex att något skall vara "bra" eller "tydligt" eller "enkelt").

Fortsätt läsa
2529 Hits
0 Kommentarer

Att skicka individuella meddelanden via email i Filemaker

 

Email iconDet är inte speciellt svårt att skapa en funktion i Filemaker som mailar personer individuella meddelanden (tex användarnamn, lösenord eller liknande).

Man behöver:

  1. En tabell som innehåller personerna och deras epostadresser.
  2. En tabell som innehåller mailet (en post per mail)
  3. En relation mellan personer och meddelanden
  4. En eller flera relationer mellan personer och andra tabeller som innehåller uppgifter man vill ha med i mailet
  5. Ett beräkningsfält som ersätter kodord (tex [Förnamn]) med önskade individuella data (personens förnamn). Detta fält finns i Personer.
  6. Ett manus som mailar.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
3325 Hits
0 Kommentarer

Göra snygga layouter i FileMaker

En grej man märker efter 10 år i Filemaker-branshen är att Filemaker-utvecklare verkar ÄLSKA grått. Man ser den ena grå lösningen efter den andra och alla former av färger i Filemaker-lösningar betraktas med misstänksamma blickar. Det är väldans konstigt alltihopa tycker jag. Mig veterligen råder det inte ett skriande överskott på färger i världen så vi strävar efter att ha neutrala färger. Att uttrycka sin personlighet och ge sitt system en personlighet med hjälp färg och form råder det en skriande brist på.

Här är en före och efter-bild:

{rokbox album=|Klart| title=|Detta är FÖRE. |}images/stories/filemaker/tips/snygga_layouter/11_fore.jpg{/rokbox} {rokbox album=|Klart| title=|Detta är EFTER. |}images/stories/filemaker/tips/snygga_layouter/10_efter.jpg{/rokbox} 

Med uppkomsten av Open Source rörelsen så har det inneburit att även webbdesigners väljer att skapa designs med denna form av licens. Det betyder att den är fri att använda och förändra som man vill. Men det fiffiga för Filemaker-utvecklare är dock att en layout som fungerar bra för web ofta lätt kan anpassas till att fungera väl för en Filemaker-databas. Enkelt är det också! Vilket jag hoppas visa i denna artikel.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
6804 Hits
0 Kommentarer

Hur man bygger siter idag - enklare än någonsin!

Simple Like WaterSkaffa webbhotell ("unix-konto" heter det vanligen och ett sådant har nästan alltid MySQL och PHP) och ett domännamn. Det går ofta att göra i en operation på flera webbhotells webbsiter. Själv har jag en del kunders siter på Loopia. Köp INTE det billigaste webbhotell du kan hitta (One.com), men inte det dyraste heller (Telia). Internetworld testar webbhotell varje år. (OBS! Joomla!® funkar bäst med webbhotell där PHP är konfigurerat med Safe Mode = Off).

Ladda hem Joomla och en template. Det finns många gratis templates. Jag använder mig av kommersiella templates från Rockettheme.

Packa upp Joomla och ladda upp filerna via FTP till ditt webbhotell. Du behöver ett program som kan FTP, tex FileZilla (Mac, PC mfl, gratis) eller Cyberduck (Mac OS X)

Installera Joomla genom att starta en webbläsare och besöka sidan för ditt webbhotell. Adressen är din nyss införskaffade domäns adress. Installationen startar, vilket betyder att tabeller skapas i databasen och dessa tabeller fylls med innehåll.

Fortsätt läsa
3917 Hits
0 Kommentarer

K2 - ett bra tillägg till Joomla

K2 LogoDetta inlägg är inaktuellt numera, då jag nyligen (okt 2011) har bytt bloggkomponent i Joomla! till en annan som heter EasyBlog. Så resten av detta inlägg är numera inaktuellt och lite felaktigt, men jag låter det stå som det en gång stod.

Bloggavdelningen på min site här är baserad på ett tillägg till Joomla som heter K2. Det ger Joomla en del nya funktioner, ganska många faktiskt som passar utmärkt för bloggar men även för siter av typen produktkataloger eller "magazin".

I detta inlägg tänkte jag länka till info om K2 men men även peka på några saker man kan göra med detta tillägg. Många av funktionerna finns separata tillägg från olika leverantörer, men i denna komponent så finns många bra saker samlade i samma. Den är även gratis, vilket är trevligt.

Fortsätt läsa
Taggad i:
4244 Hits
0 Kommentarer

En eller flera Filemaker-filer?

Arkiv Skapa ny databas skärmdump

Finns det några nackdelar och fördelar med att fördela de tabeller man behöver för sin lösning i flera filer eller i samma fil?

Är det bra eller dåligt att ha många tabeller i jämförelse med att ha få tabeller?

Prestandamässigt så är det alltså ingen mätbar skillnad. Du kan ha hur många filer du vill, hur många tabeller du vill. Det spelar ingen roll.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
Taggad i:
2639 Hits
0 Kommentarer

IT-Arkeologi? Nej tack!

IT-arkeologi förbudsskyltEn sorts projekt som jag någorlunda ofta får förfrågningar om är att fräscha upp något system som borde kastats för länge sedan. Sedan något år tillbaka säger jag alltid nej till sådana projekt som jag kallar för IT-arkeologi.

Det finns flera skäl till detta:

Kunden vill vanligen ha ett fast pris på ett sådant arbete. Det är ungefär som att be om fast pris när man vill renovera torparvillor, träbåtar eller 60-tals-bilar. Det går liksom inte att beräkna.

Jobbet i sig är urbota tråkigt - jag lär mig ingenting nytt överhuvudtaget. Jag lär mig dock just det här systemets unika defekter, kunskaper jag inte har någon nytta av i något som helst sammanhang eftersom jag vanligen inte planerar att införa samma defekter i andra system jag utvecklar.

Som bitter erfarenhet desstom visar, utgör defekterna synnerligen trist middags-konversation. Så här kan det låta:

Fortsätt läsa
Taggad i:
2488 Hits
0 Kommentarer