Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

Server hemma - hur du får DNS att fungera

Jag har (numera) min webbserver och mailserver hemma på kontoret. Det betyder att mina egna siter och min egen mail blir svåra att nå. Tricket är att göra följande:

Du behöver två DNS'er – en hemma i samma maskin och en utanför. Den utanför kontoret (skall egentligen vara ett par stycken), är de som verkligen har hand om dina domäner. Där kör jag med Loopias DNS'er och kan konfigurera dessa i ett webbgränssnitt, något man kan göra på i stort sett alla internetleverantörer. Den svarar med det IP-nummer min internetanslutning (jag har fast IP) har ute på internet.

Den hemma på kontoret i samma maskin förstås som resten, den är bara till för DNS-uppslagningar i samma nätverk. Den svarar även med med det lokala IP-numret som servern har på insidan i mitt nätverk.

Du behöver även en router – som sitter mellan de två nätverken. Jag har en Airport. Denna har ett nummer på utsidan och ett nummer på insidan. Den är även inställd på att göra port forwarding. Det betyder att när det någon utifrån vill besöka min site så vet webbläsaren att det är Airportens nummer på utsidan (på internet) den skall till och då det är en webbsite så skickar den även med ett portnummer, som är 80. Men eftersom 80 är default, så skrivs det mycket sällan ut i internetadresser, men det är med i förfråganmeddelandet. Port Forwarding innebär att routern styr vissa portnummer till de ipnummer på insidan man anger. Så 80 skall till servern och inte till skrivaren eller min egen dator, som också har nummer på insidan.

Avslutningsvis ställer jag in mina internetinställnigar i min dator så att när jag är hemma, så frågar jag min DNS hemma. Det betyder att jag kan komma åt hela internet OCH min mail och mina webbsiter hemifrån. När jag är ute på kundbesök eller cafeer så frågar jag istället Loopias DNS och den hittar hem den med.

 

10 dummaste tricksen Joomla! administratörer gör
Firefox - hur man byter och lägger till flera sökm...

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas