Unsplash Stefan Kunze photo 1431629452562 165c8f49fc97

Klicka här för att komma till listornas beskrivningar: Mammals.se/listor

Jag har under många år haft som hobby att svara på frågor och komma med tips på internet. Via tex mailinglistor, forum och sociala media som Facebook.

Omkring 2000 så var jag en av två grundare av datorföreningen MacSverige, som i sin tur var inspirerad av en webbsite med nyheter för Macanvändare som drevs av en kille som hette Martin Lindhe under några år tills den hastigt och lustigt lade ner, trots att den var superpoppis och Martin verkligen hade åstadkommit något. (Av Bonnier). Siten hade nämligen underbar mix av nyheter, nytta och nöje, resultatet av mycket fingertoppskänsla från Martin. Siten hette MacPower.com. Siten hade mailinglistor för diskussioner också och inspirerat av detta skapade vi föreningen MacSverige, som också drev ett antal mailinglistor, varav en av dem startade på MacPower. (Eehh.) Min musmatta som jag använder när jag skriver detta står det faktiskt Macpower på.

Efter ett antal år så gick MacSverige ihop med ett par andra datorföreningar, lade till några listor, tog bort några och blev då Dataentusiasterna (en site jag byggt). Nu har det gått mycket lång tid, omkring 15 år vilket är enormt mycket i datorsammahang. Föreningen har av olika skäl endast 23 betalande medlemmar, ned från runt 300 förr i tiden, och har 323 prenumeranter totalt på sina 11 mailinglistor. Föreningen kommer därför att lägga ner (sommaren/hösten 2015).

Det är bland annat för dessa människor, vilka jag lärt känna och hjälpt genom åren på föreningens mailinglistor, som jag nu startar tre mailinglistor. Om det går bra, tre till! Jag hoppas att vi tillsammans på listorna kan återfinna vår entusiasm för datorer och allt vad man kan göra med dem. Jag hoppas det och kommer jobba för det.

Välkommen på listorna! Support och tips via mailinglistor

Bild: Witiziat@pixabay CC0 Public Domain

Inte för att det är speciellt intressant för besökaren, men denna site och alla andra siter som jag driver har nyligen flyttats över till en nyare och moderna maskin. Vilket betyder att en del nya funktioner som tex nya templates kommer att kunna installeras. Då flytten även hade bonusen att medföra en nyare version av PHP. Och mycket mera diskutrymme. :)

 

PacSoft är Postens system för att producera de etiketter med streckkoder som sitter på alla paket som de distribuerar. Dessa etiketter skall förstås se ut på exakt samma vis, så att scanners och sorterare får ett lättare jobb. 

För en kund med dussintals ordrar per dag i sin webshop producerade jag en lösning som bygger på Filemaker Pro 12 med ett mycket enkelt handhavande. I en layout i en Filemaker-databas så finns alla icke hanterade ordrar, man klickar på en av dem, kommer till en ny layout. Där syns orderns innehåll. Man packar och klickar på en knapp. Denna knapp gör flera saker:

* Kommunicerar med Postens Pacsoft program som i sin tur pratar med Postens Pacsoft server och får ett streckkodsnummer. Ut ur en etikettskrivare kommer sedan en sådan etikett.

* Registrerar trackningnumret på ordern.

* Skickar ett mail till kunden att ordern är packad och snart kan denne spåra sitt paket. I mailet finns en länk till Postens system för att spåra paketet inklusive trackingnummer.

* Skapar en historikpost. Från dessa kan man sedan skapa statistik mm.

* Ändrar orderns status till packad, så den försvinner från översikten.

Allt detta på en knapp.

Webshoppen består av Hikashop och denna lagrar sina data i MySQL. Filemaker fungerar som en frontend, ett vackert grafiskt gränssnitt mot denna webshop och gör det möjligt att göra mycket orderhantering inifrån Filemaker där data lagras i MySQL.

Först ett specifikt exempel på en lösning, sedan mera generella ideer på lösningar:

Registera paketreturer med en billig streckkodsläsare

En av våra kunder får ett större antal returer regelbundet av paket som inte hämtats ut. På dem sitter då streckkoden från Pacsoft kvar och den är även lagrad i affärssystemet. Denna streckkod är ett trackingnummer som är kopplat till en specifik order i affärssystem. Den kan scannas in med en vanlig streckkodsläsare som kan kan köpa på tex Clas Ohlson för ca 500 kr. Denna streckkodsläsare, behöver inga drivrutiner, bara att koppla in i datorn. Varje inscanning funkar som en tangentbordsinmatning.

Den lösning jag byggt i Filemaker för att hantera returerna funkar så att man placerar markören i ett textfält i den Filemaker-databas som affärssystemet består av. Man tar fram lådan med returnerade paket, "blippar" in alla streckoder med USB-scannern. Sedan klickar man på en knapp, systemet tar och hittar de ordernummer som motsvarar trackningnumren. Ordern markeras som returnerad, utifrån vissa regler så skapas fakturor eller inte och lagersaldot för produkterna på ordern ökas med paketets innehåll. Det är bara att riva upp alla paket och slänga in grejerna på lagret. Ut kommer en rapport för bokföringen också. 

Detta underlättar returhanteringen oerhört mycket, jämfört med att öppna respektive paket, hitta en följesedel, söka fram ett ordernummer, skapa en retur, skapa en faktura baserat på vissa regler, skriva ut returen och/eller fakturan var för sig, söka fram respektive produkt och öka lagersaldot för dessa.

Registera saker med streckkodsläsare i Filemaker (generellt)

Eftersom det är så lätt att producera streckkoder (du formaterar ett textfält med ett streckkodstypsnitt, som tex Code 39) och skriva ut det på någon lapp, så kan man tänka sig att kombinera Filemaker och streckkoder för att hantera större mängder av papper eller snarare ärenden.

Tex enkätfrågor, svar på budgetar, ärendehanteringssystem, anmälningar till kurser/seminarier/evenemang, lagerhantering, inleveranser, utleveranser, orderhantering, packning, ankomstregistering av personer, hantering av reskontra. Man kan även, som man gör i kassan på affären, ha en bunt med utskrivna streckkoder som man scannar för olika typer av ärenden. Allt för att att minska ner på tangentbordsinmatningen och få ett intelligent system att göra en massa saker automatiskt.

 

Hikashop är en webshop-extension till Joomla med många trevliga funktioner. Det är en PHP-lösning som lagrar sina data i MySQL. Vilket gör att man kan köra den på vilket webbhotell som helst.

Det finns stora möjligheter att lägga till funktioner för att få en mera avancerad affärsprocess om man kombinerar denna eller någon annan webshop och Filemaker Pro. Även om webshoppen i sig inte har en viss funktion på orderhanteringssidan så kan man lägga till det, med hjälp av en gränssnitt mot webshoppen man bygger i Filemaker.

Under 2013 så har jag jobbat med en kund som önskar vara anonym, där vi har byggt en fiffig lösning där Filemaker är ett sådant gränssnitt (frontend) till just Hikashop. Det betyder att det går att utveckla en massa nya funktioner på orderhanteringssidan, utan att röra koden i webshoppen överhuvudtaget. Faktiskt så lagras även data i webshopens MySQL-databas och inte i Filemaker. 

Denna kund har tex behov av att hantera ålderskontroller och adresskontroll via Ratsit för varje inkommande order. En ny order som kommer in har orderstatus "Ny". I ett speciellt webbgränssnitt så ser man alla inkomna och icke ålderskontrollerade ordrar. Man ser också vilka av dessa som är återkommande kunder som man redan har godkänt sedan tidigare.

Med en knapp kan man godkänna alla tidigare kunder på en gång.

De övriga klickar man på och får då en översikt mellan vilka uppgifter kunden har uppgivit som sin adress mm och och vilka uppgifter som Ratsit har för det personnumret. 

Man kan komplettera denna process med att även göra kreditkontroller, då det är en annan av Ratsits tjänster.

I samma gränssnitt kan man även göra sökningar på Eniro på kundens namn, adress, eller Hitta.se eller Google eller Facebook. Bara med en knapptryckning.

Även orderhanteringen (packningen) går att göra betydligt mera avancerad än vad webshoppen har stöd för i sig självt.

Packning och Filemaker

Det är för denna kund jag har byggt en lösning i Filemaker där man med ett mycket litet antal knapptryckningar kan både få fram en order, packa den, skriva ut en Pacsoft-etikett, maila kunden att paketet snart lämnas till Posten och automatiskt hoppa till nästa order.

Returer och Filemaker

Jag har för samma kund byggt ett system för att hantera returer med hjälp av de strecckoder som sitter på paketen man får i retur.

Bokföring och statistik och Filemaker

Samma kund får även ut rapporter över försäljning och returer.

Hantera betalningar (förskott, efterkrav, Bitcoin) och Filemaker

Samma kund kan även erbjuda flera betallösningar, dels vanliga postförskott, men även förskottsbetalningar. Dessa behöver ju registeras på ett smidigt sätt. Därför importeras betalningsinformation från bankgirot direkt in i systemet och hundratals förskottsbetalda ordrar kan registeras med några få knapptryckningar och göra dessa ordrar klar att packas.

För någon vecka sedan så återupplivade jag min kurs i Joomla, som tidigare låg på kurser.intelligentmammals.se. Den har varit borta från nätet några månader men är nu uppdaterad och uppfräschad.