Hikashop är en webshop-extension till Joomla med många trevliga funktioner. Det är en PHP-lösning som lagrar sina data i MySQL. Vilket gör att man kan köra den på vilket webbhotell som helst.

Det finns stora möjligheter att lägga till funktioner för att få en mera avancerad affärsprocess om man kombinerar denna eller någon annan webshop och Filemaker Pro. Även om webshoppen i sig inte har en viss funktion på orderhanteringssidan så kan man lägga till det, med hjälp av en gränssnitt mot webshoppen man bygger i Filemaker.

Under 2013 så har jag jobbat med en kund som önskar vara anonym, där vi har byggt en fiffig lösning där Filemaker är ett sådant gränssnitt (frontend) till just Hikashop. Det betyder att det går att utveckla en massa nya funktioner på orderhanteringssidan, utan att röra koden i webshoppen överhuvudtaget. Faktiskt så lagras även data i webshopens MySQL-databas och inte i Filemaker. 

Denna kund har tex behov av att hantera ålderskontroller och adresskontroll via Ratsit för varje inkommande order. En ny order som kommer in har orderstatus "Ny". I ett speciellt webbgränssnitt så ser man alla inkomna och icke ålderskontrollerade ordrar. Man ser också vilka av dessa som är återkommande kunder som man redan har godkänt sedan tidigare.

Med en knapp kan man godkänna alla tidigare kunder på en gång.

De övriga klickar man på och får då en översikt mellan vilka uppgifter kunden har uppgivit som sin adress mm och och vilka uppgifter som Ratsit har för det personnumret. 

Man kan komplettera denna process med att även göra kreditkontroller, då det är en annan av Ratsits tjänster.

I samma gränssnitt kan man även göra sökningar på Eniro på kundens namn, adress, eller Hitta.se eller Google eller Facebook. Bara med en knapptryckning.

Även orderhanteringen (packningen) går att göra betydligt mera avancerad än vad webshoppen har stöd för i sig självt.

Packning och Filemaker

Det är för denna kund jag har byggt en lösning i Filemaker där man med ett mycket litet antal knapptryckningar kan både få fram en order, packa den, skriva ut en Pacsoft-etikett, maila kunden att paketet snart lämnas till Posten och automatiskt hoppa till nästa order.

Returer och Filemaker

Jag har för samma kund byggt ett system för att hantera returer med hjälp av de strecckoder som sitter på paketen man får i retur.

Bokföring och statistik och Filemaker

Samma kund får även ut rapporter över försäljning och returer.

Hantera betalningar (förskott, efterkrav, Bitcoin) och Filemaker

Samma kund kan även erbjuda flera betallösningar, dels vanliga postförskott, men även förskottsbetalningar. Dessa behöver ju registeras på ett smidigt sätt. Därför importeras betalningsinformation från bankgirot direkt in i systemet och hundratals förskottsbetalda ordrar kan registeras med några få knapptryckningar och göra dessa ordrar klar att packas.