PacSoft är Postens system för att producera de etiketter med streckkoder som sitter på alla paket som de distribuerar. Dessa etiketter skall förstås se ut på exakt samma vis, så att scanners och sorterare får ett lättare jobb. 

För en kund med dussintals ordrar per dag i sin webshop producerade jag en lösning som bygger på Filemaker Pro 12 med ett mycket enkelt handhavande. I en layout i en Filemaker-databas så finns alla icke hanterade ordrar, man klickar på en av dem, kommer till en ny layout. Där syns orderns innehåll. Man packar och klickar på en knapp. Denna knapp gör flera saker:

* Kommunicerar med Postens Pacsoft program som i sin tur pratar med Postens Pacsoft server och får ett streckkodsnummer. Ut ur en etikettskrivare kommer sedan en sådan etikett.

* Registrerar trackningnumret på ordern.

* Skickar ett mail till kunden att ordern är packad och snart kan denne spåra sitt paket. I mailet finns en länk till Postens system för att spåra paketet inklusive trackingnummer.

* Skapar en historikpost. Från dessa kan man sedan skapa statistik mm.

* Ändrar orderns status till packad, så den försvinner från översikten.

Allt detta på en knapp.

Webshoppen består av Hikashop och denna lagrar sina data i MySQL. Filemaker fungerar som en frontend, ett vackert grafiskt gränssnitt mot denna webshop och gör det möjligt att göra mycket orderhantering inifrån Filemaker där data lagras i MySQL.