Först ett specifikt exempel på en lösning, sedan mera generella ideer på lösningar:

Registera paketreturer med en billig streckkodsläsare

En av våra kunder får ett större antal returer regelbundet av paket som inte hämtats ut. På dem sitter då streckkoden från Pacsoft kvar och den är även lagrad i affärssystemet. Denna streckkod är ett trackingnummer som är kopplat till en specifik order i affärssystem. Den kan scannas in med en vanlig streckkodsläsare som kan kan köpa på tex Clas Ohlson för ca 500 kr. Denna streckkodsläsare, behöver inga drivrutiner, bara att koppla in i datorn. Varje inscanning funkar som en tangentbordsinmatning.

Den lösning jag byggt i Filemaker för att hantera returerna funkar så att man placerar markören i ett textfält i den Filemaker-databas som affärssystemet består av. Man tar fram lådan med returnerade paket, "blippar" in alla streckoder med USB-scannern. Sedan klickar man på en knapp, systemet tar och hittar de ordernummer som motsvarar trackningnumren. Ordern markeras som returnerad, utifrån vissa regler så skapas fakturor eller inte och lagersaldot för produkterna på ordern ökas med paketets innehåll. Det är bara att riva upp alla paket och slänga in grejerna på lagret. Ut kommer en rapport för bokföringen också. 

Detta underlättar returhanteringen oerhört mycket, jämfört med att öppna respektive paket, hitta en följesedel, söka fram ett ordernummer, skapa en retur, skapa en faktura baserat på vissa regler, skriva ut returen och/eller fakturan var för sig, söka fram respektive produkt och öka lagersaldot för dessa.

Registera saker med streckkodsläsare i Filemaker (generellt)

Eftersom det är så lätt att producera streckkoder (du formaterar ett textfält med ett streckkodstypsnitt, som tex Code 39) och skriva ut det på någon lapp, så kan man tänka sig att kombinera Filemaker och streckkoder för att hantera större mängder av papper eller snarare ärenden.

Tex enkätfrågor, svar på budgetar, ärendehanteringssystem, anmälningar till kurser/seminarier/evenemang, lagerhantering, inleveranser, utleveranser, orderhantering, packning, ankomstregistering av personer, hantering av reskontra. Man kan även, som man gör i kassan på affären, ha en bunt med utskrivna streckkoder som man scannar för olika typer av ärenden. Allt för att att minska ner på tangentbordsinmatningen och få ett intelligent system att göra en massa saker automatiskt.