macbook 606763 960x540

Hur man tar skärmdumpar

Skärmdumpar, screendumps eller screenshots är när du tar en bild av din datorskärm. Med hjälp av en sådan kan du lättare förklara vad som inte fungerar och hur det ser ut när det inte gör det och var du befinner dig. För någon som vill hjälpa till används skärmdumpar med streck och pilar ditritade för att visa vad man skall klicka på eller hur det ska se ut när det funkar. Det gör det mycket tydligare.

Mac OS X:

swedishkeyboard

Du kan ta skärmdump av ett markerat område genom att trycka Kommado+Shift+4 och sedan rita en ruta över området du vill fotografera av. Kommando-tangenten ser lite olika ut beroende på modell av tangentbord och kallas även för Command, CMD, Äpple-tangenten och Run-teckens-tangenten. Det är den brevid mellanslag det står cmd på.

Du kan även efter du tryckt Kommando+Shift+4 och fått fram markeringsverktyget trycka mellanslag och sedan klicka på ett fönster som du vill göra en skärmdump av.

Du kan ta skärmdump av hela skärmen med Kommando+Shift+3.

I båda fallen hamnar skärmdumpen på skrivbordet i som en fil, döpt på det här viset: "Skärmavbild 2015-06-18 kl. 13.21.49.png"

Du kan använda det program som heter Förhandsvisning (medföljer Mac OS X) för att lägga till streck, pilar, rutor och texter till dina skärmdumpar. Programmet ligger i Macintosh HD > Program > Förhandsvisning och du får fram verktygen för att rita streck och pilar genom att välja "Innehåll" > "Visa märkningsverktygsfältet" eller genom att välja "Verktyg" > "Anteckna" > "Pil" (då får du en pil och verktygsfältet för anteckningar visas).

Det hela gör det jättelätt att ta en skärmdump, rita streck, pilar och skriva text på den för att visa vad du menar.

Windows:

KeyboardWithPrintScreenRinged 400x283

Där är det olika beroende på vilken version av Windows du har. Dessutom kan man hålla in olika knappar och få olika resultat.

Win XP +Win Vista + Win 7 + Windows 8: Du kan ta en skärmdump av hela skärmen med Print Scrn-knappen (markerad i bild ovan), eller av det översta fönstret med Alt+Print Scrn.

I båda fallen hamnar skärmdumpen i urklipp och måste klistras in någonstans. Lämpligt är att starta programmet Paint som finns i kategorin Tillbehör i startmenyn (eller kan sökas fram), i det programmet kan man klistra in bilden och då skapas ett nytt dokument, anpassat i storlek. Spara bilden med bra namn i formatet PNG. Nu kan du rita streck och pilar i bilden och visa vad du menar.

Win 7 och Win 8: Du kan även ta en skärmdump av hela skärmen som sparas som en bild på hårddisken på en gång. Du gör det genom att hålla inne Windows-tangenten + Print Scrn-tangenten samtidigt. Bilden sparas i din dator som PNG i mappen: Denna PC > Bilder > Skärmdumpar. (Eller på engelska: This PC > Pictures > Screenshots). Öppna den i Paint för att lägga till streck och pilar.

Win Vista, Win 7 och Win 8 (men inte basic eller home editions): Det finns ett verktyg som heter Skärmklippsverktyget. Du finner det i Startmenyn > Alla program > Tillbehör.  Du kan även i windows 8 ståendes på startsidan svepa in från höger / placera pekaren i högerkanten och sedan i sökrutan som poppar fram börja skriva skärmklippsverktyget. Ett av sökresultaten kommer att vara Skärmklippsverktyget. Med det verktyget kan du göra olika markeringar (rektangulär, lasso, cirkel osv) och och du kan även lägga till streck, pilar, text och sådant. När du är klar är det bara att välja att spara. PNG är ett bra format. Det finns även en knapp "Skicka klipp" för att skapa ett mail med skärmklippet som bilaga direkt.

Det finns även denna artikel på engelska med massa bilder om du stöter på patrull med detta. Take a screenshot in Microsoft Windows

IOS:

iphone 6 458159 400x268px

Tryck in Home-knappen och Power-knappen samtidigt. Skärmen blinkar till, ett kameraljud hörs och en bild hamnar i appen Bilder. Från den kan du sedan dela den genom att klicka på dela-ikonen och tex maila den till dig själv. Sedan kan du rita i den bilden med något program i datorn (Förhandsvisning, se ovan under Mac), Paint i Windows eller Photosop eller Gimp. Det finns även en massa appar där man kan rita i bilder. Sedan kan du ställa din fråga genom att maila bilden till och beskriva ditt problem.