Denna del i kursen laddar om att ladda hem och installera Joomla.

Ladda hem och installera - översikt

Det finns en del förutsättningar och dina respektive förhållanden avgör exakt hur installationsprocessen går till.

Det som skiljer är vilken webbserver du har till att börja med. Om du har ett webbhotell med både MySQL och PHP och tillgång (använarnamn/lösenord) till minst en MySQL-databas så kan du installera Joomla. Men olika webbhotell erbjuder dig olika lösningar för att administrera din/dina MySQL-databaser och din webbsite. En del har PhpMyAdmin, en del har CPanel en del har Plesk osv... Mer om MySQL senare.

Joomla 1.5 kräver PHP >=  4.3.10 (5.2 rekommenderas som i "du skall ha 5.2") och MySQL >=3.2.3 (ver 4.1 rekommenderas).

Joomla! 1.7 och 1.6 kräver PHP >= 5.2.4 (5.3.0 rekommenderas, som i "du skall ha 5.3.0"), MySQL skall vara >= 5.0.4, Apache skall vara >= 2.x eller så har man Microsoft IIS som skall vara version >=7.

Läs mera om installationskraven här: Technical Requirements

Safe mode äntligen borta!

En annan förutsättning är att webbhotellet i sina inställningar för PHP inte har safe_mode satt till "on" utan till "off". Detta styrs av en fil som heter php.ini och oftast har man på de billigare webbhotellen inte tillgång till den filen och oftast är safe_mode även på. Man kan på en del webbhotell ändra inställningen safe_mode till off genom att skapa en speciell typ av fil som heter .htaccess-fil som gör det möjligt att just för din webbsite ändra en del inställningar för PHP som tex Safe Mode, men återigen, alla webbhotell stöder inte det, på en del har kan man ändra en del inställningar för php via en .htaccess-fil men inte just safe mode.  (Har du ett Windows-konto så har du vanligen inte .htaccess som är en Apache/UNIX-"grej". (Jo safe mode satt till OFF betyder alltså inte att allting är osäkert och farligt, Safe Mode är en uppfinning med några år på nacken då man försökte lösa ett problem men inte gjorde det på ett bra sätt. Läs mer på denna sida om Safe Mode ). 

I ditt webbhotells supportsidor brukar det stå huruvida safe-mode är av eller på, det står om webbhotellet stöder .htaccess-filer och vilka inställningar för PHP som finns. Du kan vanligen använda sökorden/sökfraserna "safe mode", "php.ini", "php inställningar", "htaccess" osv för att hitta hur det är på ditt webbhotell. 

Det kan även vara så att ditt webbhotell faktiskt har en installerare för Joomla redan, som du kan installera med några musklick.

I PHP 5.3.0, som är rekommenderad version för Joomla! 1.7 så är numera safe mode borttaget.

Ladda hem

Första steget är att ladda hem Joomla, det finns en nedladdningsknapp på Joomlas första-sida. http://www.joomla.org/

Klicka på denna knapp så hamnar du direkt på rätt sida:

Ladda ner Joomla

Just idag, 2011-10-03, är aktuell version av Joomla 1.7.1 respektive 1.5.23

När du fått hem filen (ett packat arkiv i zip- eller något annat format), så packar du upp det så att du har en mapp som innehåller detta (med andra datum förstås).

 Joomla! 1.7.1 full package mappens innehåll

Är du med i en Template Klubb som tex RocketTheme så medföljer i en del av deras templates för Joomla även en komplett Joomla-installation, vanligen hela deras demo med alla coola inställningar. Den filen kallar Rockettheme för Rocketlauncher.

Ladda upp - Att använda en FTP-klient

Nästa steg är att flytta de upppackade filerna till din webbserver. Ladda upp filerna med en FTP-klient, eller något annat beroende på din server. Har du ett webbhotell är det oftast FTP som gäller.

Vi har skapat en artikel med instruktioner för att ladda hem ett gratis FTP-program och även se filmer/instruktioner för att lära sig att använda dem. Du hittar artikeln här: "FTP för nybörjare".

Så här kan det se ut när du överfört alla filer till din server (skärmdump från Transmit). Högra rutan som är mappen "Joomla2" är alltså på servern:

På din server så kan mappen för din webbsite ha en massa olika namn. Olika webbhotell har olika namn på startmappen för sina kunders webbsiter. Tex är public_html någorlunda vanligt, men det finns många alternativa namn. Du får läsa instruktionerna för ditt webbhotell och kanske testa dig fram till vilken mapp filerna skall ligga i.

Skapa databas i MySQL 

Har du ett webbhotell redan så har du förmodligen redan fått användarnamn/lösenord, databasens namn och mysql-serverns adress.

Rattar du din egen server så måste du ordna en ny databas först och skapa en användare med fullständiga rättigheter till den databasen. Så här kan det se ut i PHP MyAdmin när du skapar en ny databas (PhpMyAdmin måste  du förmodligen  installera själv om du rattar din egen server). 

PHPMyAdmin var man skapar en ny databas

Notera att det är bra att välja ovanstående sk kollationering, dvs utf8_swedish_ci, det gör att saker och ting kommer att sorteras i rätt ordning i Joomla. Det är inte säkert att det valet här påverkar installationen, du kan behöva gå in i vissa tabeller och ställa in samma sak på vissa fält. Läs mera i artikeln Att få svensk sortering på åäö i Joomla!.

 

Så här bör det se ut när du skapat en ny användare och håller på att tilldela just denna nya användare alla rättigheter till den nya databasen för Joomla.

Starta installeraren (öppna en webbläsare)

När du startar din webbläsare och besöker din webbplats så startar installationen. Du behöver bara ange ett par saker som installeraren frågar dig om (user/pass, databasnamn och adress till MySQL) och vilket lösenord du vill ha. 

En kontroll görs även av  installeraren om du har en tillräckligt ny version av PHP och MySQL och även att inställningarna i PHP är korekta och att installeraren kan skriva i de mappar den behöver kunna skriva i.

Så här kan det se ut för version 1.5.

När installationen är klar

I slutet av installationen får du en en uppmaning att radera mappen "installation" från servern (du måste göra det för att Joomla skall fungera). Gör det med ditt FTP-program.

Sedan kan du besöka antingen förstasidan för Joomla eller Administrations-sidan. 

Adminstrationssidan är din webbsites adress, följt av undermapp och sedan /administrator

Exempel: Har du domänen exempel.se och du installerat joomla i undermappen joomla, så är adressen till joomlas admin

http://exempel.se/joomla/administrator/

När du besöker administrationssidan, så logga in med användarnamnet "Admin" + det lösenord du angav under installationen.

Säkerhetstips! Skapa direkt en ny användare, som är SuperAdmin. Då många Joomla-installationer automatiskt efter installation har en SuperAdmin som får ID nr 62 i tabellen, så är en teknik crackers använder att försöka knäcka lösenordet just för användaren med ID nr 62. När du har en ny användare du kan logga in med, gör om användaren "Admin" till en vanlig registrerad användare, och inte en SuperAdmin. För god ordnings skull kan du göra några användare till, så att din verkliga SuperAdmin får nummer 65, 66 eller så. Då blir det svårare för crackers.

Så här väljer man ett bra lösenord

Hur man väljer ett bra lösenord illustreras på ett utmärkt sätt i denna serie - det är alltså inte den metod vi fått lära oss de senaste 20 åren, det är något för människor enklare och bättre och som även är svårare för hackers att knäcka!

asdasdasd

Serien kommer från XKCD "A webcomic of romance, sarcasm, math and language" och det finns många flera roliga på deras site.

 

Svenska språkfiler

Svenska språkfiler till Joomla 1.5 finns på en site som heter http://www.svenskjoomla.se/ Här är direkt länkar:

Svenska språkfiler för Joomla! och tillägg

I 1.5, 1.6 och 1.7 så installerar man dessa via installeraren och därefter kan man ange svenska som förvalt språk under Tillägg > Språk.

Ställa in en bättre, nyare editor som förval

Med Joomla! kommer numera endast ett redigeringsprogram (editors). Det är den snutt (egentligen en väldigt väldigt lång snutt) av Javascript som gör att du kan redigera artiklar, skriva texter mm i Joomlas administrationsgränssnitt.

Denna medföljer (Joomla! 1.7):

TinyMCE 3.4.4

Denna kan du också köra:

Joomla! Content Editor (JCE)

Man gör inställningar på dessa editors under Extensions > Plugin-Manager. De hör till kategorin "editors".

Övning

Nu provar vi göra en övning på detta.