Saknar du någon att ställa frågor om IT, webb, databaser, affärssystem och sådant till? Någon som gillar problemlösning? Kanske jag kan hjälpa till i så fall?

Min främsta arbetsuppgift är nämligen att lösa problem, det är vad utvecklare gör. Vanligen är det sådana jag aldrig tidigare stött på. Till min hjälp har jag de verktyg jag redan känner till, erfarenheter jag redan skaffat mig och kunskaper jag redan har. Men något jag gör nästan lika mycket är att lära mig nytt. Till exempel nya verktyg och hur jag kan använda dem på skojiga sätt vilket ger mig mera erfarenheter.

I praktiken betyder problemlösning att analysera ett problem och dela upp det i delar, något jag lärde mig första gången med min Sinclair ZX Spectrum. Då jag lärde mig mitt första programmeringsspråk BASIC på det glada åttiotalet. När delarna i problemet är tillräckligt små så kan man lösa dem eller vet vad man behöver lära sig för att lösa dem. Det är en problemlösningmetod jag haft nytta av för 1000 saker till sedan dess. 

Utvecklare som jobbar med att lösa problem får därför vissa personliga egenskaper som inte är speciellt vanliga i befolkningen i övrigt: De är envisa trots att det är frustrerande och svårt, vilket illustreras av en annan personlig egenskap, utvecklare lär sig fort och lätt stora mängder ny komplicerad och abstrakt information som tex programmeringspråk, utvecklingsmetoder och liknande. En tredje personlig egenskap är att utvecklare gillar problemlösning. Riktigt mycket faktiskt, det är som kattmynta för katter. Just för att nya problem representerar för en utvecklare ett lysande tillfälle att lära sig nya saker. 

Vill du se vad en utvecklare gör så förklaras det alldeles utmärkt i dessa två animerade videos på engelska, som består av två delar:

So You Want To Be a Developer – 1: How to think Algorithmically - Extra Credits (Part 1) 6:57

So You Want to Be a Developer - II: Understand Your Coworkers and Your Users - Extra Credits 5:45

Så det är vad jag jobbar med, kan man säga, lösa problem.

Mera information om vad jag kan göra för dig

... finns i menyerna ovan.