Ola Andersson självporträtt

Det är något speciellt med fotografier, och ännu mera med video, som överför och kommunicera långt mera information än vad bara text gör. Det sägs att 50% av vår hjärnkapacitet är upptagen av att tolka visuell information. Av det skälet är bilder långt mer övertygande än text, och det är bra för den som försöker påverka människor i någon form, vilket ju alla företagare gör. Text är bra, bild är bättre, video är ännu bättre.

De senaste åren har utvecklingen på kamerafronten lett till en hel "rörelse": DSLR-filmande-rörelsen, vilket är att filma med systemkamera. Utvecklingen har gett fristående filmskapare nya verktyg, mycket närmare i bildkvalitet till riktiga filmkameror, men till en bråkdel av kostnaden. Internet har dessutom gett samma filmskapare helt nya möjligheter att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter och lära av varandra, i forum, bloggar, artiklar och förstås i form av videos. 

Detta är intressant även för dig som egen företagare, numera kostar det inte hundratusentals kronor att spela in korta filmer som visar alla möjliga saker som kan övertyga en kund att ta ett köpbeslut eller som visar din kund hur det är att vara kund hos just dig eller vad din affärsverksamhet och affärside faktiskt kan betyda för din kund.

Har du funderat på hur du skulle kunna använda mera foto och video på din webbsite? Några exempel på saker man nu börjar använda systemkameror för på webben är: reklamfilmer, musikvideos, instruktionsfilmer, intervjuver, utbildningar med mera. 

Kontakta mig så kan vi diskutera hur foto och film kan få en större roll i din verksamhet och på din webbsite.

Systemkamera

* DSLR betyder Digital Single Lens Reflex, och översätts till systemkamera, eller spegelreflexkamera. De mest framträdande positiva egenskaperna på de nya kamerorna med videofunktion är hög ljuskänslighet, utbytbara objektiv och att kort skärpedjup är möjligt vilket ger ett "filmiskt" utseende. Nackdelarna är moairemönster, speciellt för vissa ISO-tal, 12 min klipplängd, ljud behöver spelas in separat (vilket å andra sidan gör det mycket bättre) och att snabba kamera-rörelser ger en svajig effekt ("jello-effect").