Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

17 DSRL-webbsiter bloggare att ha koll på - bra videolektion och länklista

En annan favoritartikel hos Dave Dugdale - learningdslr.com är hans blogginlägg med en lista över 17 stycken bloggare, filmare och webbsiter man bör följa regelbundet för att lära sig mera om att filma med DSLR. Här är den:

17 People All DSLR Video Beginners Should be Following

Det är faktiskt i mitt tycke en av de intressantaste sakerna med DSLR-rörelsen. När verktyget kom (systemkameror med HD video inspelning, utbytbara objektiv, kort skärpedjup, hög ljuskänslighet) så innebar dessa kameror att det blev möjligt att för en betydligt lägre kostnad att skapa högkvalitativa filmer. Då kostnaden sjönk med en tiopotens så är tekniken i dessa verktyg vad som kallas för omstörtande tekniska innovationer eller på engelska "disruptive innovations". Sedan 30 år före dessa kameror kom så dök en annan sådan uppfinning upp. I sin bästa form är internet ett oöverträffat medium för människor att kommunicera med varandra och lära av varandra också. DSLR-kamerorna ledde mycket snabbt till att människor började göra just det. Det uppstod bums ett överflöd av hög-kvalitativ information om hur man använder dessa nya verktyg. Det finns tusentals DSRL-filmare som delar med sig av sina kunskaper och ger andra tips och tricks på nätet (titta tex på Vimeo eller YouTube).

Vad det betyder

Via internet har man idag möjlighet att lära sig mycket mera och mycket fortare och mycket effektivare än vad man kunde för bara 10 år sedan. Jag menar inte att att traditionell utbildning, att gå "filmskola" är värdelöst, men det finns människor som betalat tusentals eller hundra tusentals kronor för att köpa en utbildning de kunde fått på nätet för en och femtio.

Jag menar det på fullt allvar. Sitter man hemma på kammaren och tittar på 100 timmar videoutbildning i kamerateknik, komposition, berättarteknik, program och med att läsa böcker och artiklar mm så är det långt långt effektivare än 100 timmar i skolbänken på en traditionell utbildning.

Lägger man till det att man självklart går ut och filmar med kompisar och provar det man lär sig i praktiken kan man på 100 eller 1000 timmar själv med internet och kompisar lära sig mycket mera. En annan sak är att superexperterna är bara ett mail eller en kommentar i ett blogginlägg bort om man vill fråga något. 

Det finns människor som lanserat en karriär som regissörer genom att leka med en kamera hemma, boken jag nämnde i ett tidigare inlägg "Färgkorrigering för video - bra videolektion", som heter "Rebel without a crew" är just storyn om en kille som gör det. Gör filmer istället för att gå filmskola.

Det är intressanta tider man lever i. Kolla inlägget med de 17 bloggarna och siterna och följ dem.

 

Filemaker 12 – hur man använder nya designverktyge...
Kolla detta före du spelar in - bra videolektion

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas