Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

Färgkorrigering för video - bra videolektion

En trevlig konsvens av teknisk utveckling när den görs rätt är att sådant som förr i tiden var svårt är numera mycket lättare. Vi ser tex hur DSLR-kameror med videofunktion har gjort det lättare för människor att spela in filmer och idag tänkte jag tipsa om en sak på samma tema: Att det numera är lättare än man tror att göra färgkorrigering. Det är i alla fall min slutsats efter att ha tittat på en utmärkt film som visas just hur man gör det.

 

Episode 22: Creating a Summer Blockbuster Film Look

http://vimeo.com/5298835 (36:24)

Det verktyget som används i videon Magic Bullet är en plugin som finns till flera olika videoredigeringsprogram. Men de tre reglagen han använder i videon finns i stort sett alla videoredigeringsprogram. Dessa reglage färgar separat högdagrar (ljusa områden), skuggor (mörka områden) och mellantoner var för sig och man kan även bestämma hur mycket.

Den hemlighet han berättar om är att nästan alla filmer man ser på bio och på webben petar på reglagen åt samma håll, vilket är coolt. Det är därför det är ett visst utseende man eftersträvar, en "look". Han kallar detta för "dirty little secret of color correction". 

Det jag tycker är extra intressant är anledningen till det, det handlar om färglära. Det finns flera olika teorier om hur färger påverkar oss och varför vi i regel tycker att vissa färger passar bra ihop och andra skär sig. En av dessa regler kallas för komplementärfärg. Om man har en färg så kan man placera in den på en färgcirkel. Färger som passar bra ihop med den valda färgen (kompletterar den) är den färg som befinner sig tvärs över cirkeln. 

Om du då utgår från att din huvudfärg är människohud som är någonstans mellan orange och rosa, så är tvärs över färgcirkeln från det blå/grön. Och det är just DET som är hemligheten i filmer på bio och varför de ser likadana ut, de använder sig av samma färglära allihopa. Man petar skuggor åt blå/grönt (ena hållet i färgcirkeln) och mellantoner åt orange/rosa (rakt över åt andra hållet i färgcirkeln) och högdagrar åt vilket håll man vill. Man gör detta även upprepade gånger tills det blir bra och man uppnår den look man vill ha. 

Adobes coola verktyg för att hitta färger och färgscheman

Företaget Adobe har fixat ett coolt verktyg för dig som både har Adobe-konto, vilket är gratis att registera och har Flash i datorn, vilket är gratis att ladda ner om man har en dator som stöder det. I det kan du klicka på "create" och sedan kan du välja vilken färgteori du vill jobba med. Komplementärfärger tvärs över färgcirkeln heter alltså "Complimentary" på engelska.

http://kuler.adobe.com/

Mera korrigeringar

Självklar gör man flera korrigeringar av det man filmat än detta. Efter dessa tre färger kan man även laborera med flera reglage för tex skärpa, kontrast, vinjettering (kameraobjektivets förvrängning av perspektivet i en bild, används för att sätta uppmärksamheten på det man vill att tittaren skall se, nya lampor i scenen, masker för att påverka bara ett visst område i en scen osv osv. Det finns massa kul att göra.

Mera filmtips och exempel på Magic Bullet + Boktipset

Magic Bullet användes även för att skapa alla olika looks som finns i denna skojiga film:

Plot Device

http://vimeo.com/24320919

Förresten, notera vilken bok det är han köper på webben i början av filmen, det är förstås den berömda: "The DV Rebel's Guide: An All-Digital Approach to Making Killer Action Movies on the Cheap" av Stu Maschwitz. Samma kille som startade företaget som gör just "Magic Bullet" och samma kille som håller i lektion 22 i början av detta inlägg.

 

Filemaker 12 lanserades idag (Filemaker Go 12 för ...
Hur man ställer in Joomla! att visa en viss artike...

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas