Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

Kolla detta före du spelar in - bra videolektion

Dave Dugdale som driver webbsiten "learning dslr video" har i nedanstående video en liten checklista över vilka sex saker han kollar före han trycker på spela in video-knappen. Bra sammanfattning tycker jag. 

6 Things to check before hitting the movie record button on your DSLR

De sex sakerna är:

1. Resolution and frame rate - Upplösning och bildfrekvens (för min Canon EOS 7D så är detta alltid full hd, dvs 1920x1080 och 25 bilder per sekund). Om jag inte filmar någon form av action eller vill göra slow motion senare, i så fall är det 1280x720 och 60 bilder per sekund).

Inställning: 1920, 25 fps

2. AWB - Vitbalansintällning. Normalt när man har bråttom är att låta kameran avgöra. Har man några extra sekunder kan man fotografera något vitt och sedan välja det fotot när man i kameran ställer in egen vitbalans. Dock består en dag av utomhusljus av konstanta färgstick av olika slag, så en inställd vitbalans räcker inte så länge, speciellt inte på morgon och kväll. Något att tänka på när man filmar i dagsljus av något slag.

Inställning: AWB - Auto vitbalans, eller dagsljus, molnigt, inomhus, lysrör osv.

3. ISO - Ljuskänsligheten. För en DSLR-kamera så är det olika mycket brus på olika ISO-tal och det följer inte samma skala som för foto, ju högre ISO-tal, desto mera brus i bilden. Det är så att vissa ISO-tal är "dåliga" och vissa ISO-tal är "bra". Det har att göra med att just för VIDEO så är kompressionsalgoritmerna annorlunda än för foto och det är av det skälet som vissa ISO-tal blir mera brusiga. (Jag har också hört förklaringen att det har att göra med att vissa ISO-tal är analogt förstärkta vilket ger låga brustal och andra mellanliggande ISO-tal är matematiskt Eftersom grundISO för kamerans sensor är 160, så är analogt förstärkta tal (x2, x3, x4) bra men mellantalen, tex 500, är först analogt förstärkt x3 = 480 och sedan digitalt förstärkt x1,041)

Bra ISO-tal för film: 160, 320, 640, 1250, 2500 (multiplar av 160 "king of low noice" är bäst, därefter multiplar av 100.)

Dåliga ISO-tal för film: 125, 250, 500, 1000 (mutiplar av 125)

Man bör även hålla ISO-talet lågt. Upp till 800 ungefär är bruset OK, därefter är det synligt.

Man kan ofta efteråt (i postproduction - efterbearbetningen), köra ett filter på filmen för att få bort en del av bruset.

Man kan sänka ISO-talet genom att ha längre slutartider. Om man ställt in 1920x25 fps, så kan jag inte ha längre slutartid än 1/50. Alltså 1/25 är för långt. Men 1/125, 1/250, 1/500 osv är bra. Om jag på ISO-tal 2500 kör med 1/500 så kan det vara bättre om mitt motiv inte rör sig fort, att gå ner i slutartid 1/125, för att kunna sänka ISO till 640. Jag kan även laborera med bländaren, om jag har bländare 11, kan jag ändra halvera till tex 2.8). Men nackdelen är då att jag får mycket kort skärpedjup. Det kan vara snyggt om man lyckas fokusera rätt, men man kan lätt misslyckas och få allting ur fokus, då zonen med rätt fokus "skärpedjupet" är väldigt kort.

Referenser:

Fotosidans Fotoskola: Del 3 - ISO-talet

Tråd på Fotosidan.se: 7D och brus, även på låga ISO-tal. Mitt inlägg nr #22. En intressant förklaring i inlägg #24 om analog och digital förstärkning.

Vimeo video school / Lessons / "Shooting video with a DSLR on Vimeo". Step 5: Camera Settings and Shooting Techniques (med Phlip Bloom). (kolla vid 00:30 där Phlip berättar om dåliga och bra ISO-tal).

Testing Canon's ISO noice in Video mode on the 60D on Vimeo (filmen består av att man filmar några sekunder av något svart med olika ISO-tal 100 till 6400 och ser hur bruset blir mer och mer med högre ISO, men att det finns hopp i skalan också, att tex 100->160 ger lägre, 160->200 ger högre, 200->320 ger lägre osv..)

Inställning: Lägsta möjliga "bra" ISO: 160, 320, 640, 1250, 2500

4. Picture style - bildstilar: Kameran har ett gäng med bildstilar som heter saker som Porträtt, Landskap, Neutral,  naturtrogen, Monikrom och även plats för egna. Varje Bildstil har lite olika inställningar för Skärpa, Kontrast, Färgmättnad och Färgton. Om man pillar på tex skärpeinställningen i kameran så försöker kameran göra bilden skarpare, samma med kontrast, kameran försöker göra kontrasten högre. Färgmättnad och färgton påverkar även färgen på det man fotograferar och lagrar det i bilden. Nackdelen med detta är att det gör efterbearbetningen svårare. Om kameran har gjort bilden skarpare redan och gjort det på ett dåligt sätt så syns det tydligt om man pillar på de sakerna. För att underlätta efterbearbetning och ge den processen bäst utgångsmaterial, så kör jag med Neutral som har 0 i förstärkning/förändring på skärpa, kontrast, färgmättnad och färgton.

Inställning: Neutral

5. Shutter speed - slutartid: Då jag valt 1080/25 fps, så är slutartiden i stort sett fast, dvs dubbelt mot bildfrekvensen, så det blir 1/50 (eller om jag har mycket ljus eller behöver fånga saker som rör på sig kan jag använda kortare tider för att undvika rörelseoskärpa)

Referens: 

Part 6: Shutter speed and FPS on Vimeo (i denna utmärkta video visar jL vad skillnaden är mellan slutartid och bildfrekvens genom att filma en takfläkt med en tröja på. Man ser tydligt att på samma bildfrekvens kan man få en skarp bild av tröjan om man har kortare slutartid).

Inställning: 1/50 eller kortare beroende på motivets rörlighet.

6. Focus - Fokus: Detta är det sista man kollar, att man har det man skall filma i fokus. Har man kort skärpedjup (lågt bländartal), är det mycket noga att kolla fokus och även följa med motivet. Om motivet rör på sig, öka bländartalet vilket ger högre skärpedjup, dvs en större zon från kameran där motivet är skarpt.

Mina extra punkter.

Det enda jag just nu kommer på jag skulle vilja lägga till är att kvickt kolla det man filmar efter störande element (träd som tex växer ur huvudet på människor) eller skräp som ligger i bilden. Kanske colaburken på bordet kan flyttas på?

Även att att inramningen är bra, exempevis regeln om tredjedelar "Rule of thirds" (länken leder till ännu en video hos Dave LearningDSLRVideo.com). 

 

17 DSRL-webbsiter bloggare att ha koll på - bra vi...
Filemaker 12 lanserades idag (Filemaker Go 12 för ...

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas