Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

Musik och ljudeffekter till dina videos - det finns på nätet det med! (gratis eller billigt, bra och lagligt!)

School Reagge Music spelar på Hijazz i Uppsala 2012-04-14Internet består av underbara människor och erbjuder artister helt nya sätt att möta en publik som inte är styrd av giriga skivbolag med hopplöst korkade regler om vilken musik som skall finnas tillgänglig på respektive marknad.

En del av dessa människor publicerar sin musik på tjänster som Jamendo och FreeSound där du som filmare kan söka, lyssna, ladda ner OCH donera pengar till artisterna.

Kontentan är att det är lätt att hitta musik till dina videos som är bra, billig eller gratis som du får använda i dina videos helt lagligt. 

Gör du tex en skräckfilm och behöver skräckfilmsmusik är det bara att söka, samma med romantisk komedi eller produktdemonstrationsfilm osv osv. Det finns etiketter på de flesta låtar som är ungefär genre eller musikstil och förstås musiktyp så det blir lätt att hitta. Att sortera på flest spelningar, gillanden, kommentarer eller nyast osv kan vara ett bra sätt att få fram de låtar flest gillar eller som är färskast (och inte använda så mycket ännu).

Detsamma gäller ljudeffekter. Man kan förstås spela in saker själv och leka med dem i ljudredigeringsprogram (vilket faktiskt är jättekul), men det är tidsbesparande att söka fram, ladda ner och använda (och kanske betala någon struntsumma). 

I denna artikel nämns två källor (de ovan):

Jamendo and FreeSound: Two Awesome Sources for Creative Commons Music and Sound - NoFilmSchool

Men jag har några till på min lista. Se efter hoppet.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten och se mina länktips se några videos:

Min lista på musik och ljudeffektskällor på nätet

OBS! För att kunna använda gratis musik i din video behöver du hitta sådan med CC-licens av typen CC-BY, som betyder att du får göra derivativa verk, dvs para ihop musiken med bilder och film. Under villkoret att du talar om vem som skrivit den ("BY" som i "made by" dvs gjord av). CC-BY betyder att du även får använda den i kommersiella sammanhang. Har musiken inte en sådan licens behöver du köpa en licens för att visst ändamål.

Vimeo Music Store (webbsiten för videos "för snygga för youtube", den heter inte så men den borde heta så tycker jag, har öppnat en musikaffär för musik till videos. Den är bra och det är lätt att hitta både gratis och sådana som kostar. Kolla videon längst ner på sidan.
 
Danosongs.com (En musiker som lägger upp sin musik på nätet för användning i filmer mm).

Great resources for finding music for your films. on Vimeo (en forumtråd på vimeo i vilken jag hittade nedanstående länkar).

dig.ccmixter (För musik. De har även en hopplöst svårnavigerad webbsite som heter ccMixter som jag inte lyckas begripa vad den gör. Tror man kan lyssna på och ladda hem remixar av annan musik endast)

Audiofarm.org - The social network for audio (musikarkiv och diskussionsforum för musiker. Går att hitta mycket bra med CC-BY-licens, som är den licens du behöver för att använda musiken i din video.)

Incompetech > Royalty Free Music (Någorlunda stort arkiv för musik där man kan söka på genre. Lite gammal design på siten, playknappen funkar inte för mig och siten finaniseras via annonser, så det finns många annonser).

Free Music for Films and Videos > Free Music Tracks. (De har även ljudeffekter.)

Sonnyboo & the Royalty Free Music, 40 free tracks for anyone to use in any form (40 gratis låtar)

SoundClick Business - license music tracks, songs, loops, and beats (Här kan du köpa licenser för att använda musik i dina videos)

Public Domain 4U – Best in Public Domain MP3s (Musik rippad från 78-varvare och arkiv-media, svårnavigerad site som leder till andra siter)

opsound: free love, free music (ett kollektiv av musiker som satsar på donationsekonomi)

Open Music Archive (För musik vars copyright löpt ut)

Download & Streaming : Audio Archive : Internet Archive (Ett stort arkiv där saker som löpt ut från copyright återfinns. 1.222.274 saker just nu. Internet archive innehåller även massor med annat material, text, bild, film mm.) 

Welcome To Candlegravity.Com (En musiker som låter andra laddar ner och använda hans låtar, men lite svårt att hitta om det är gratis eller inte)

Temple of the Moon Publishing, LLC (En musiker som låter andra laddar ner och använda hans låtar, men du behöver köpa en licens) 

Presentationsvideos

Jamendo har denna demo av sin iPhoneapp

Vimeo presenterar sin musikaffär med denna video

 

Foto av School Reagge Music som spelar på Hijazz i Uppsala 2012-04-12 av Ola Andersson.

Uppdatering 2012-06-04: Idag såg jag denna nämnas på en site, det är internet archive Netlabels som det visar sig har en egen avdelning för virtuella skivbolag så att säga, där man lägger upp hela kataloger över låtar. Det mesta CC och gratis.

Uppdatering 2012-08-18: Idag såg jag en till, Musopen spelar in klassisk musik och gör den fritt tillgänglig. Peer Gynt är en av mina favoriter och den var med. Tipstack till Emma Marie Andersson, Opassande.

Uppdatering 2012-12-30: På denna site finns ett antal låtar sorterade i olika kategorier som är skapade av Jason Shaw. Audionautix Allt har CC-licens (attribute).

Uppdatering 2013-02-25: Newgrounds har en massa musik med licens CC (Attribute + Noncommercial+Share Alike). Man kan alltså använda musiken i egna icke kommersiella produktioner men behöver ange upphovsman. www.newgrounds.com/audio/ . Man kan även regga konto på SoundCloud och sedan gå söksidan där man kan ange "Creative Commons" och sedan markera "Free to use commercially". FreeStockMusic är en till. Massa gratis musik och de menar verkligen helt gratis att använda för alla ändamål, för all framtid. freestockmusic.com. Josh Woodward: En enskild artist som är både duktig och anammat att producera sin musik med CC licens är Josh Woodward. (Gillar!). 

iMovie – hur du lagar/fixar när filer, filmer, lju...
De nya funktionerna i FileMaker 12 är verkligen ri...

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas