Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

Hur man bygger siter idag - enklare än någonsin!

Simple Like WaterSkaffa webbhotell ("unix-konto" heter det vanligen och ett sådant har nästan alltid MySQL och PHP) och ett domännamn. Det går ofta att göra i en operation på flera webbhotells webbsiter. Själv har jag en del kunders siter på Loopia. Köp INTE det billigaste webbhotell du kan hitta (One.com), men inte det dyraste heller (Telia). Internetworld testar webbhotell varje år. (OBS! Joomla!® funkar bäst med webbhotell där PHP är konfigurerat med Safe Mode = Off).

Ladda hem Joomla och en template. Det finns många gratis templates. Jag använder mig av kommersiella templates från Rockettheme.

Packa upp Joomla och ladda upp filerna via FTP till ditt webbhotell. Du behöver ett program som kan FTP, tex FileZilla (Mac, PC mfl, gratis) eller Cyberduck (Mac OS X)

Installera Joomla genom att starta en webbläsare och besöka sidan för ditt webbhotell. Adressen är din nyss införskaffade domäns adress. Installationen startar, vilket betyder att tabeller skapas i databasen och dessa tabeller fylls med innehåll.

I webbgränssnittet för Joomla, ladda upp din template, svenska språkfiler och de tillägg (extensions) du vill ha. Ställ in svenska som språk, sätt din nya template som Förval (defult).

Konfigurera och anpassa mera, tex ändra logon i templaten till din egen. Det kan du göra genom att ladda hem bilden för den nuvarande logon via FTP och öppna den och redigera den i ett bildredigerings-program. Det finns gott om gratis program för att redigera bilder, ett av de största som liknas vid Photoshop är Gimp (Mac, PC mfl, gratis) eller InkScape (Mac, gratis). Spara den sedan med samma namn, samma filtyp och lägg tillbaka den på servern på samma plats. Då används den nya logon istället.

En bra site att köpa bilder till dina artiklar från är iStockPhoto. Där kostar bilderna runt en dollar styck och det är väldigt lätt att hitta bra bilder. På siten Flickr finns projektet Flickr Creative Commons - Attribute och där kan du hitta massor med bra gratis bilder, fria att använda även i kommersiella sammanhang, bara upphovsman/kvinna uppges. Det är dock lite svårare att hitta bra bilder där, då det slarvas rätt friskt med etiketter och beskrivningar. (Jämför tex att söka på man woman computer på båda).

Bygg vidare på siten i admin-gränssnittet, skriv texter, lägg in bilder, skapa navigation (menyer), konfigurera saker (dina extensions). Du jobbar i ett webbgränssnitt när du gör allt detta. Detta kan ta lång tid på en innehålls- och funktionsrik webbplats, därför är det bra att du kan göra det själv istället för att anlita en webbutvecklare. Eller hur?

Klart!  

När man vet hur man gör allt ovan så tar det ovanstående någon dag eller så, från start till mål.

Här på siten har vi mera tips om allt ovan och förstås kurser i det. Självklart erbjuder vi support och hjälp för varje steg i processen.

Så här ser webbgränssnittet ut för att skapa en artikel i Joomla

{rokbox}/images/stories/blog/2009-09/bygga_siter/joomla_content_editor.jpg{/rokbox}

Foto: Simple, like Water... av albertopveiga @ Flickr Creative Commons Project

 

Göra snygga layouter i FileMaker
K2 - ett bra tillägg till Joomla

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas