Mammals / Ola Anderson

Detta är bloggen för min enskilda firma Mammals. Den innehåller sådant jag är intresserad av eller vill berätta om.
Teckensnitts storlek: +

K2 - ett bra tillägg till Joomla

K2 LogoDetta inlägg är inaktuellt numera, då jag nyligen (okt 2011) har bytt bloggkomponent i Joomla! till en annan som heter EasyBlog. Så resten av detta inlägg är numera inaktuellt och lite felaktigt, men jag låter det stå som det en gång stod.

Bloggavdelningen på min site här är baserad på ett tillägg till Joomla som heter K2. Det ger Joomla en del nya funktioner, ganska många faktiskt som passar utmärkt för bloggar men även för siter av typen produktkataloger eller "magazin".

I detta inlägg tänkte jag länka till info om K2 men men även peka på några saker man kan göra med detta tillägg. Många av funktionerna finns separata tillägg från olika leverantörer, men i denna komponent så finns många bra saker samlade i samma. Den är även gratis, vilket är trevligt.

 

Bloggfunktioner

* Kommentarssystem med CAPTCHA vilket motverkar spam.

* Etiketter (i Joomla har man sektioner och kategorier, vilket är bra, men ett blogginlägg kanske innehåller flera "ämnen" som man erbjuda läsaren att hitta lätt. Det åstadkommer man med etiketter).

* Etikettmoln (se till höger)

* Sökfunktion som söker bara i blogginläggen och inte på resten av siten. Som Joomlas egen sökfunktion gör.

* Kalender, som visar vilka dagar det finns inlägg.

* Kategori-menyn för att snabbt få fram flera inlägg i samma kategori.

* Knappar för att dela med sig av artikeln på sociala nätverk.

* "Författar-ruta" nedtill i alla artiklar (om man vill). Där författaren kan presentera sig lite trevligare med bild, länk, kontaktuppgifter mm.

* Lista på senaste artiklar från samma författare.

* Lista på relaterade artiklar med har samma etiketter.

* Mera i denna kategori-länk.

För administratörer finns en del bra extra funktioner också

Bild till artikeln

Man kan lägga till en bild när man skriver artikeln, som blir artikelns inledande bild. Tänker man sig att man gör en produkt-katalog eller nyhetsartikel så motsvarar den bilden alltså produktbild eller featurebild. I denna artikel har jag lagt in en bild av det berömda berget som kallas för K2. Notera att man kan klicka på den så poppar den upp. 

Foto: K2 8611 m Uyghur av reurinkjan

Så här ser det ut när man lägger in en bild i en artikel:

{rokbox album=|Bild till artikel|}/images/stories/blog/2009-09/k2/image/k2_image.jpg{/rokbox}

Bildgallerier

Man kan lägga in ett bildgalleri när man skriver artikeln, man laddar upp en zip-fil i taget som kan innehålla massa bilder. Dessa bilder packas upp och placeras i mappen /media/k2/gallery/ och i en mapp med ett nummer. Sedan kan man visa upp dessa gallerier i sin artikel där man vill med Simple Image Gallery Pro (kostar 200:- och görs av samma företag JoomlaWorks som gör K2, så det integreras bra) eller Rokbox som görs av Rockettheme (gratis, görs av Rockettheme som gjort den template jag använder). Du ser det bildgalleri jag lagt in nedan.

Med K2 så får du att det relaterade bildgalleriet läggs in nertill i artikeln. Kolla även uppe vid titeln, där finns en länk "Gallery" som scrollar sidan till bildgalleriet. (Där står just nu bara { gallery } 292 { / gallery } på grund av en liten bugg som fixas i nästa version av K2.)

Här vill jag ha mitt galleri med bilder jag laddat upp (man kan klicka på dem och bläddra mellan dem), detta visas med Rokbox istället.

{rokbox album=|Bildgalleri från zip-arkiv| thumbcount=|8|}media/k2/galleries/292/k2_article/*{/rokbox}

Foton rad 1: Chain av botheredbybees, The sleeping fairy av ifraud, Live Simple av Katie@!, Lucid Dream av akshay moon.
Foton rad 2: Face To Face With A Gentle Giant av ianmichaelthomas, Burrowing Owl av Flávio Cruvinel Brandão, Simple, like Water... av albertopveiga, Beautiful Women av DownTown Pictures.

Så här ser det ut när man lägger samlar ihop ett antal bilder i en mapp, packar den till en zip-fil, laddar upp den när man skriver artikeln så det syns via FTP, sedan hur man lägger in två sorters referenser i artikeln för att visa dem, dels { gallery } och dels { rokbox }.

{rokbox album=|Admin gallery| }images/stories/blog/2009-09/k2/gallery/*{/rokbox}

Video

Du kan förstås ha video med en artikel också. Med K2 läggs videon man anger in som relaterad video nertill i artikeln. Kolla även uppe vid titeln, där finns en länk "Video" som scrollar sidan till videon.

(Vill man ha en video varsomhelst i artikeln så kan man använda en plugin som heter AllVideoPlugin som är till just för det. ) Som tex just precis här:

{youtube}rrkrvAUbU9Y{/youtube}

Så här ser det ut när man lägger in en video i en artikel och en video-referens i artikelns text med AllVideoPlugin. Den senare finns sedan efter artikeln.

{rokbox album=|Video|}images/stories/blog/2009-09/k2/video/*{/rokbox}

Extra fält

Extra fält är en annan fiffig funktion. Säg att du har något av följande: Produktkatalog, Recension av cafe, Dagens outfit, Återförsäljare. I alla dessa kan man tänka sig att man vill lägga in extra fält, på en produkt kanske man vill ha pris, tillverkare, produktnummer. I en recension kanske man vill ha ett betyg, en adress och några priser. I en Dagens Outfit kanske man vill lista var man köpt den och till vilket pris. I en lista på Återförsäljare kanske man vill ha kontaktuppgifter och öppettider. Extra fält är något man anger för en viss kategori. När man sedan skapar en artikel i den kategorin så får man fram de extra fälten och kan fylla i dessa när man skriver artikeln. De anges sedan nedtill i artikeln under rubriken "Additional info". (Jag har inte översatt denna komponent till svenska ännu, därav engelska).

Så här ser det ut när man skapar en grupp med extra fält (den bilden visas inte), lägger in ett fält i gruppen, anger att denna grupp skall visas i en viss kategori av artiklar, anger information i de extra fälten när man skriver artikeln i K2.

{rokbox album=|Extra fält| }images/stories/blog/2009-09/k2/extra_fields/*{/rokbox}

Bifogade filer

Bifoga filer med artiklar är den sista fiffiga funktionen jag tänkte nämna i denna artikel. När man skriver en artikel är det bara att skicka med en eller flera filer med den. Lätt att ladda hem direkt. Du hittar dem sist i artikeln. Till denna artikel skickade jag med en PDF-fil med citat av Robert A Heinlein. Det gör det jätteenkelt skicka med filer med artiklar, kanske ett produktblad, en guide, ett protokoll osv.

Så här ser det ut när man bifogar en fil med en artikel:

{rokbox album=|Bilaga|}images/stories/blog/2009-09/k2/attachments/k2_attachments.jpg{/rokbox}

Referenser, demos

Webbsiten för K2

Demositen för K2

Community, Forum, Support för K2

JoomlaWorks - de som gör K2, Simple Image Gallery (med och utan Pro), AllVideoPlugin, templates och en massa mera.

[span class=note]Hur man använder K2 är förstås med i våra kurser i Joomla!|  Joomla för företag | Joomla för privatpersoner | [/span]

Mycke nöje!

Hur man bygger siter idag - enklare än någonsin!
En eller flera Filemaker-filer?

Related Posts

 

Kommentarer

Kommentarer saknas