Mammals/Ola Andersson blogg

Shoppar du efter en konsult? I så fall hoppas jag att du inte läser detta nonsens. :)

Istället är följande min presentation enligt standardmall 1A: Välkommen till webbsidorna för Galaxens mest framträdande och mest ledande konsult som behärskar en mängd främmande akronymer och roliga ord på sina fem fingrar. Tex Filemaker®, Joomla!, affärssystem, SEO och lösningar och som gärna utvecklar lösningar, producerar webbsiter och håller i kurser i dessa saker.

Gjord för FileMaker - ny webbsite lanserad

made for fm

Idag fick jag pressmeddelande om att FileMaker Inc har lanserat en ny webbsite – Made for Filemaker. 

Så här ser den ut:

Där hittar du massa lösningar och produkter utvecklade för FileMaker, det är både färdiga lösningar men även saker som tex böcker och kurser mm.

Fortsätt läsa
2278 Hits
0 Kommentarer

Synkronisera FileMaker databaser när man varit offline, tex FileMaker Go för iPad/iPhone

Ännu ett problem har hittat en lösning: Synkronisera FileMaker-databaser.

Ett vanligt problem för digitala nomader som tar med sina FileMaker-databaser ut på vägen för att göra kundbesök, delta i mässor eller bara jobba hemifrån, är att de ändringar man gör i de databaserna inte sparas i de databaser som resten av organisationen jobbar med. En lösning är förstås att antingen öppna databaserna över internet och jobba med dem på distans över WiFi eller mobilt bredband. Det går både på iPad, iPhone och stationära och bärbara datorer. Men ibland är det inte praktiskt möjligt, kanske det går för långsamt eller så vill man inte vara uppkopplad hela tiden.

Detta problem går dock att lösa genom att synkronisera FileMaker databaser som varit offline med de som är online. När man är tillbaka och kan kommunicera med "kontorets" databaser, så vill man att de poster man skapat, ändrat skall läggas in i den databas man snurrat omkring i världen med. Man vill även att det omvända skall ske, alla poster, ordrar, kunder som skapats av mina kollegor skall läggas in i min egen kopia av databasen. Detta kallas att synkronisera dem.

Fortsätt läsa
Taggad i:
3301 Hits
0 Kommentarer

De nya funktionerna i FileMaker 12 är verkligen riktigt bra och bör inte missas av företagare

Jag hittade en artikel upplagd på en site som skriver om teknik för småföretagare som heter: Filemaker 12 has new features that shouldn't go unnoticed på siten Small Business Technology.

Poängen i artikeln är att det finns några nya funktioner i FileMaker 12 som är riktigt värdefulla för egna företagare som söker ett bra verktyg att utveckla lösningar med. Ett sådant som kan samla ihop lite data och sedan kan man ta den lösningen, göra den snygg och slänga över den på sin iPhone, iPad, Mac eller Windows-dator. 

De har denna varning i artikeln: Den som inte sätter igång med att uveckla appar direkt missar något stort!

Fortsätt läsa
2721 Hits
0 Kommentarer

Filemaker 12 – hur man använder nya designverktygen för att göra layouter

Hittade just en ny video från FileMaker Inc upplagd på YouTube. De visar på 4 minuter några intressanta nya funktioner. En jag verkligen gillar är att om man konstruerat en portal full med objekt, tex knappar och fält, och sedan skalar om portalen, så ändras numera även storleken på de objekt som ligger i den. Det är oerhört pratiskt. I videon visas även de nya guidelinjerna. Numera kan man ha många och antingen dela dem över flera layouter eller ha dem unika för just en viss layout. Det visas även hur man kan få fram guider som visar hur stor del av layouten som syns på en iPhone och iPad både i liggande och stående format. Vilket gör det lättare att skapa en layout för iPad och iPhone i FileMaker Go (som ju numera är gratis!).

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
2332 Hits
0 Kommentarer

Filemaker 12 lanserades idag (Filemaker Go 12 för iPad och iPhone gratis!)

Idag lanserades FileMaker 12, nästa version av det databasprogram som jag jobbat med sedan version 3. 

Pressmeddelande finns här: New FileMaker 12 Delivers Breakthrough Design Features for Creating Stunning Databases for iPad, iPhone, Windows and Mac | FileMaker 

En kort genomgång över de nyaste funktionerna är: Nya teman och nya mall-lösningar (sådana du kan utgå från när du skapar egna lösningar), nya verktyg till din hjälp för att designa lösningar som funkar på iPad, iPhone och datorer och bättre filhantering för lösningar som lagar stora och många filer och behöver hantera dessa. 

Om inte det skulle vara nog så är även Filemaker Go 12 för iPad gratis numera! Oj! Samma med motsvarande app för iPhone. Alltså kan man skapa en lösning i FileMaker 12 och med en gratis programvara för iPad och iPhone köra den i dessa två också. Det öppnar helt nya möjligheter för den som vill skapa en databas och sälja eller distribuera den till många. Det är verkligen goda nyheter och gör mig personligen väldigt glad.

Läs mera här: Filemaker Inc. Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten, se en video och lite flera detaljer om nyheterna.

Fortsätt läsa
3016 Hits
0 Kommentarer

TinyMCE och Filemaker Pro

TinyMCE i FileMakerIdag har jag lyckats att använda TinyMCE inuti FileMaker som "editor" för redigera och formatera text. 

Sedan har jag lyckats få över denna text som ren html till ett fält i FileMaker genom att helt enkelt kopiera och klistra in.

Jag har även lyckats med att få över den formaterade texten till ett fält i FileMaker, också genom att kopiera och klistra in.

Att hoppa över steget att manuellt kopiera och klistra in har jag inte lyckats med tyvärr.

Men som teknikdemonstration är det lite coolt tycker jag. Speciellt som detta är alltså utan att lämna FileMaker, denna databas är inte webbpublicerad och det är heller ingen PHP involverad.

Att kopiera HTML-koden från ett fält i FileMaker åt andra hållet, till TinyMCE-fältet är förstås ingen konst det heller. Formaterad text från FileMaker behåller sin formatering (nästan allting) när den kopieras från FileMaker till TinyMCE.

HTML-kod som kopieras från FileMaker-fält till TinyMCE behöver dock klistras in i HTML-läget. Då funkar det.

Klicka på "Fortsätt Läs mer..."-knappen för att läsa resten.

 

Fortsätt läsa
4467 Hits
0 Kommentarer

Visa relaterade poster i horisontell led, dvs horisontella portaler i FileMaker, det går!

Laama

Det finns mycket coolt och användbart man kan göra nuförtiden, då vi utvecklare har fått tillgång till funktioner som webbvisaren, triggers, relationer, portaler och den fiffiga funktionen GetNthRecord. Med den senare går det nämligen att göra sk horisontella portaler, där relaterade poster visas som en horistontell rad. Istället för det vanliga i portaler där relaterade poster visas i vertikal led, som en kolumn.

Denna artikel innehåller hur man bygger en databas som visar relaterade poster på en horisontell rad, istället för en vertikal kolumn som i "vanliga" portaler. I exempelt visas hur man kan visa bilder/foton på det viset.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-nedan till höger för att läsa resten.

 

Fortsätt läsa
3950 Hits
0 Kommentarer

Lära dig mera om FileMaker

I denna artikel så finns det länkar till ställen på webben där du kan lära dig mera om FileMaker och även boktips. 
 

Atomic Learning

Här finns onlinekurser i Filemaker och relaterade ämnen. Länken leder till listan över kurser. Man blir medlem och får tillgång till ALLA kurser. (De har dock ett ganska komplicerat system för att bli medlem, olika paket med olika priser och olika listor på kurser. Dessutom har paketen olika namn, men är trots det samma paket. Kurserna är dock bättre än marknadsavdelningens idiotier.  Men det verkar som om den som heter Technology skills Collection (kallas även Technology Skills Support – K12) är den man skall ha. Den verkar kosta 300 dollar för ett år och ger tillgång till denna lista på kurser (559 stycken).
 
Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.
 
Fortsätt läsa
2695 Hits
0 Kommentarer

Forum där FileMaker diskuteras

I denna artikel finns ett par länkar till forum och mailinglistor där du kan ställa frågor om, diskutera möjligheter med och lära dig mera om FileMaker.
 

99.se/filemaker

Jag har skrivit nästan 5000 inlägg på siten 99.se och en stor andel av dem i forumet för FileMaker. Men jag slutade skriva där i dec 2009, så det blir inte flera inlägg. Har användarnamnet Taz_1999 där.

Dataentusiasternas mailinglistor

Jag svarar på frågor på Dataentusiasternas mailinglista om FileMaker. Det är låg trafik, så det är ingen fara att gå med.
 
Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
3357 Hits
0 Kommentarer

Att skicka individuella meddelanden via email i Filemaker

 

Email iconDet är inte speciellt svårt att skapa en funktion i Filemaker som mailar personer individuella meddelanden (tex användarnamn, lösenord eller liknande).

Man behöver:

  1. En tabell som innehåller personerna och deras epostadresser.
  2. En tabell som innehåller mailet (en post per mail)
  3. En relation mellan personer och meddelanden
  4. En eller flera relationer mellan personer och andra tabeller som innehåller uppgifter man vill ha med i mailet
  5. Ett beräkningsfält som ersätter kodord (tex [Förnamn]) med önskade individuella data (personens förnamn). Detta fält finns i Personer.
  6. Ett manus som mailar.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
3502 Hits
0 Kommentarer

Göra snygga layouter i FileMaker

En grej man märker efter 10 år i Filemaker-branshen är att Filemaker-utvecklare verkar ÄLSKA grått. Man ser den ena grå lösningen efter den andra och alla former av färger i Filemaker-lösningar betraktas med misstänksamma blickar. Det är väldans konstigt alltihopa tycker jag. Mig veterligen råder det inte ett skriande överskott på färger i världen så vi strävar efter att ha neutrala färger. Att uttrycka sin personlighet och ge sitt system en personlighet med hjälp färg och form råder det en skriande brist på.

Här är en före och efter-bild:

Med uppkomsten av Open Source rörelsen så har det inneburit att även webbdesigners väljer att skapa designs med denna form av licens. Det betyder att den är fri att använda och förändra som man vill. Men det fiffiga för Filemaker-utvecklare är dock att en layout som fungerar bra för web ofta lätt kan anpassas till att fungera väl för en Filemaker-databas. Enkelt är det också! Vilket jag hoppas visa i denna artikel.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
7168 Hits
0 Kommentarer

En eller flera Filemaker-filer?

Arkiv Skapa ny databas skärmdump

Finns det några nackdelar och fördelar med att fördela de tabeller man behöver för sin lösning i flera filer eller i samma fil?

Är det bra eller dåligt att ha många tabeller i jämförelse med att ha få tabeller?

Prestandamässigt så är det alltså ingen mätbar skillnad. Du kan ha hur många filer du vill, hur många tabeller du vill. Det spelar ingen roll.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

Fortsätt läsa
Taggad i:
2847 Hits
0 Kommentarer