Mammals/Ola Andersson blogg

Shoppar du efter en konsult? I så fall hoppas jag att du inte läser detta nonsens. :)

Istället är följande min presentation enligt standardmall 1A: Välkommen till webbsidorna för Galaxens mest framträdande och mest ledande konsult som behärskar en mängd främmande akronymer och roliga ord på sina fem fingrar. Tex Filemaker®, Joomla!, affärssystem, SEO och lösningar och som gärna utvecklar lösningar, producerar webbsiter och håller i kurser i dessa saker.

Mina blogginlägg om Joomla.

Missa inte Joomlakursen som också finns här på siten.

Joomla! version 3.9 och GDPR

privacy-policy-3583612_1280

I senaste Joomla! har det tillkommit ett par funktioner som gör det lättare att skapa websiter som är kompatibla med den nya GDPR-lagstiftningen som började gälla den 25 maj 2018.

I Joomla! har det tillkommit ett antal saker som har med privat information att göra och dessa saker förklaras i denna artikel i Joomlas dokumentation.

Privacy — Joomla.org

Fortsätt läsa
Taggad i:
44 Hits
0 Kommentarer

Hur du gömmer något från inloggade användare med hjälp av Gäst/Guest

Det finns en rätt enkel teknik i Joomla! att dölja något från personer som är inloggade. Den är användbar för att att inte visa menyalterantivet "Logga in" eller "Registrera dig" eller ett inloggningsformulär i en modul när du redan är inloggad. Omvänt skall det inte stå "Kontoinformation" eller logga ut när man inte är inloggad och kan göra något av det.

Fortsätt läsa
107 Hits
0 Kommentarer

Templates till Joomla

Joomla är ett av många CMS som bygger på att en webbsites utseende (dess design), kommer från en mall. Att byta utseendet på en site kan då handla om att installera en ny template och anpassa den. Vanligtvis är tekniskt enkelt, men kan vara en smula tidsödande.

Som de flesta andra Joomla-utvecklare har jag bytt mellan olika template-leverantörer. Några har tillkommit i branchen och andra har fallit bort. Det finns ett par template-tillverkare som är av premium-kvalitet och så finns det ett stort gäng som är sämre än det. Det går även att hitta alldeles utmärkta templates som är gratis. Det gäller att känna till vilka som finns och kunna hitta till deras demo-galleri. Så att man kan kolla hur de ser ut när de är installerade.

När det gäller att få en site att se ut som på demositen så är det helt olika mellan olika leverantörer. En leverantör (Rockettheme) erbjuder att ladda hem en installerare (rockettstart) som installerar en ny version av joomla, på en helt ny webbsite / mapp, lägger in templatet och lägger upp alla menyalterantiv och moduler och extensions och alla dess inställningar. Sedan kan man gå in och kolla på dem hur saker är gjorda och göra samma-lika på ens egna site. Eller om man bygger en ny site, så börjar man fylla demo-siten med innehåll. Väldans praktiskt. Rockettheme har även trådar i sitt supportforum där de beskriver hur man bygger en webbsite som är likadan som demon.

Fortsätt läsa
2970 Hits
0 Kommentarer

En gedigen jämförelse mellan Joomla! och Drupal

En gedigen jämförelse mellan Joomla! och Drupal

Det finns två stora CMS som båda är Open Source, har massor med användare, massor med tillägg vilket har resulterat i massvis med webbsiter som rullar på dessa. Drupal är det enda, Joomla! är det andra. För flera år sedan valde jag att jobba med Joomla! istället för Drupal och även istället för Wordpress. Wordpress har jag haft tillfälle att installera och jobba med i några projekt. 

Dock hittade jag nyss en lång och gedigen jämförelse mellan Drupal och Joomla! som var riktigt läsvärd.

Drupal är, som jag hört och läst tidigare, mera komplicerat och svårare att överlämna till en icke speciellt utbildad slutkund. Joomla! kan man installera, bygga med och sedan lämna över siten till kunden. Det är bra och en viktig fördel för Joomla.

Fortsätt läsa
3120 Hits
0 Kommentarer

Hur man ökar säkerheten i en Joomlasite genom att gömma administrator-mappen

halo 250x140

I och med att Joomla! är ett så stort och vanligt CMS så finns det massor med människor som försöker bryta sig in i din Joomla-site. För att göra det svårare så kan man, förutom att ha riktigt bra användarnamn och lösenord, även göra några saker till. I denna artikel visar jag hur man gömmer mappen Administrator för crackers och hackers och sätter upp en bakdörr till administrator-mappen för användare som skall ha tillgång till den.

Fortsätt läsa
3740 Hits
0 Kommentarer

Hur man ställer in Joomla! att visa en viss artikel bara för en viss användare (privata artiklar)

Idag har jag ägnat nästan hela dagen åt att försöka lista ut hur det nya systemet för behörigheter och rättigheter fungerar i Joomla! 1.6/1.7/2.5. Jag har äntligen lyckats och tänkte i denna artikel förklar hur man gör en enkelt sak som det inte finns en enda instruktion eller exempel för vad jag kan hitta. Vilket är lustigt för det är det absolut första jag tycker man borde kunna ha detta system till.

Hur man gör så att en användare kan se endast en viss artikel, aka "kunders sidor" eller privata sidor.

Fortsätt läsa
Senaste kommentarer i detta inlägg
Ola Andersson
Din artikel "Hur man ställer in Joomla! att visa en viss artikel bara för en viss användare (privata artiklar)" Du skriver i punk... Read More
söndag, 21 oktober 2012 19:35
Ola Andersson
Hej Ola! Ref min kommentar enligt ovan angående punkt 5 i din artikel. Jag hade lite bråttom när jag spontant skrev en kommentar. ... Read More
söndag, 21 oktober 2012 20:30
4742 Hits
2 Kommentarer

Att få Joomla! att INTE göra radbrytningar

Det har sina nackdelar att jobba med produkter som utvecklas i USA där de tror att Europa är ett land. Vi skriver tex datum på formen 2012-03-09 vilket är dagens datum. Men - betyder ju "här går det bra att göra en radbrytning" i alla webbläsare, för det är ju bindestreck. I USA använder man istället / för att skriva datum, som i 2012/03/09, som alltså betyder att det skall sitta ihop.

Så när man då skall presentera artiklar i listformat, som jag gör under Projektideer, Kurskatalog, Produktkatalog ovan, så radbryts datumkolumnen. Så här blir det:

Ändrad

Fortsätt läsa
2600 Hits
0 Kommentarer

Joomlas versioner, korta och långa releaser, tidsplan

Exit-skylt mot en bakgrund av blommor

Joomla! kommer i en ny version var sjätte månad. Nya versioner av Joomla! släpps även i en serie, två korta versioner och en lång version. 

Detta system med versionsnummer kan vare lite förvirrande, om man inte sett en översikt. Jag hittade en sådan häromdagen och har översatt den och lagt till lite saker i denna artikel.

Notera att det även en viss överlappning mellan det datum en ny version kommer och när förra versionens slutdatum inträffar. Exempelvis kommer Joomla! 2.5 i januari 2012. Föregående version 1.7 upphör att uppdateras två månader efter det, februari 2012.

Fortsätt läsa
Taggad i:
2506 Hits
0 Kommentarer

Felsökningstips - töm cache!

Skärmdump Joomla! admin tömma cache

Ett felsökningstips som jag upptäckte återigen igår är att tömma cache. Joomla! har den fördelen att den lagrar tidigare förfrågningar om webbsidor i en separat fil, och behöver då inte sammanställa den filen meddelst en massa databasanrop och beräkningar hit och dit. Så då går det fortare att leverera den. Men nackdelen är att när man felsöker vissa saker, så tömmer inte Joomla! den cache-filen och fortsätter att leverera den istället för det man vill den skall göra, beräkna fixa och dona allting på nytt. 

Alltså behöver man då och då tömma cache-filen, då gör Joomla! just det, tömmer och beräknar på nytt innehållet i sidan du ber om.

2671 Hits
0 Kommentarer

Få din webbsite på Mac OS X Server att prata HTTPS med Server Admin

Detta inlägg kan passa både under Mac, Joomla! och FileMaker (då den också kan behöva HTTPS). 

Idag experimenterade jag lite och fick en av mina webbsiter att "prata" HTTPS istället för HTTP. Det betyder att om man besöker min webbsite på vilken adress som helst, så blir man automatiskt vidarebefordrad till samma adress (sökväg), fast med det krypterade prototkollet HTTPS istället. Så...

http://www.intelligentmammals.se/mapp/mapp/bild.jpg (som kommunicerar på port 80, som är default)

...leder automatiskt till...

https://www.intelligentmammals.se/mapp/mapp/bild.jpg (som kommunicerar på port 443, som är default för protokollet http secure).

Klicka på "Läs mer..."-knappen för att läsa resten.

Fortsätt läsa
37083 Hits
0 Kommentarer

Uppgradera till Joomla! 1.6?

– Skall man uppdatera siter man har i 1.5 till 1.6 eller skall man vänta? 

– Om man skall vänta, vad skall man vänta på, Joomla! 1.7 eller 2.5?

Någon som svarat på dessa frågor på ett bra sätt är Andy som driver företaget Rockettheme: "Should I upgrade to Joomla! 1.6?". 

Fortsätt läsa
2161 Hits
0 Kommentarer

Att få svensk sortering på åäö i Joomla

Skrev just detta i det svenska forumet för Joomla! i tråden: "Alfabetisk sortering och svenska tecken (åäö)" (Före publicering här putsade jag texten lite).

Återupplivar denna gamla tråd från 2009 jag hittade när jag sökte på detta problem.

Jag har nämligen funnit en mycket bättre lösning än den som föreslås ovan. Det finns många fördelar med att låta Joomla! köra med Unicode, det är framtiden och Latin1 är stenålders vid det här laget.

Fortsätt läsa
4052 Hits
0 Kommentarer

Tips: Skapa flera konton för dig själv

Smile

Som förklaras i artiklarna om hur man kan hacka Joomlas tabeller i MySQL för att återställa ett lösenord om man råkat ändra och glömma det man hade, eller som man "supit bort" det man hade så kan det vara mycket bra att för just sådana situationer ha flera konton för dig själv i Joomla. Lägg upp dem innan allt går åt skogen är ett bra tips.

Förslag på konton:

Du skulle tex kunna ha ett konto som är Super Admin du använder när du behöver ändra i template, installera komponenter, ändra globala inställningar mm.

Ett konto som är Admin fungerarar bra för dagligt arbet på siten med att skapa artiklar, sektioner, kategorirer och installera och konfigurera moduler.

Fortsätt läsa
2024 Hits
0 Kommentarer

Göra en användare till Super Admin i Joomla! genom att hacka Joomla! tabellerna

Hacker Dojo - A Creative Commons Attribution 2.0 image from mightyohm's photostreamPå samma sätt som man kan hacka Joomla! tabellerna i MySQL för att byta lösenord på en användare i en Joomla! site, så kan man även göra en användare till Super Admin på ett liknande sätt.

Super Administratör är en användare som har alla rättigheter i Joomla! administratörsgränssnitt och den kan göra vissa ändringar på siten som inte Admin kan göra, eller för den delen registerade användare. Att ändra template, globala inställningar mm är sådant bara Super Admin kan göra.

Anledningen till att man vill göra det är förstås att man inte är Super Admin.Smile

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
4603 Hits
0 Kommentarer

Tips: Stäng av "första" admin-kontot i Joomla! (Super Admin med ID=62)

Halo 3: Impending, a Creative Commons Attribution (2.0) image from commorancy's photostream
Smile

Det finns ett gott råd gällande säkerhet i Joomla! och det är att stänga av användare nr 62 (som är den första användare som Joomla! skapar när Joomla! installeras). Anledningen till det är att om en cracker (som hacker men illvillig som försöker bryta sin in i din site), vet att det finns en Super Administratör med ID 62, så behöver han inte veta vad den har för användarnamn, bara knäcka lösenordet. Eftersom de flesta slarvar med sina lösenord och har samma på för många ställen och har för enkla sådana, så är det relativt sett lättare att ta sig in i en Joomla-site där det finns en Super Administrator med ID=62.

Så du bör skapa några nya konton för dig själv med olika user/pass och anteckna dessa på ett säkert ställe och sätta en av dessa som Super Administrator / Super Administrator. 

Tag sedan och gör om kontot för Super Admin med ID=62 till vanlig användare "Registred" som dessutom inte kan logga in. 

Fortsätt läsa
3657 Hits
0 Kommentarer

Byta lösenord på en användare i en Joomla! site genom att hacka Joomla-tabellerna

Hacker Dojo - A Creative Commons Attribution 2.0 image from mightyohm's photostreamOm man skulle råka glömma bort sitt lösenord till sin Joomla-site behöver det inte vara helt kört. Det går att "hacka" de tabellerna i MySQL som innehåller just dina användare och dina lösenord. 

Här är hur du gör.

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
4006 Hits
0 Kommentarer

FTP för nybörjare (guide till FTP)

Programikon för FileZillaFile Transfer Protocol (FTP) är ett av de äldsta "protokollen" (eller teknikerna) på internet, jämngammal med epost och långt långt före Hyper Text Transfer Protocol (HTTP). Det senare känner vi igen som webbsidor.

Av det skälet använder man ofta termer som klient och server. Med klient menar man antingen din dator, som ju ansluter till en annan dator, eller programmet du använder för att ansluta till den andra datorn. Med server menar man den andra datorn.

FTP handlar om att överföra filer från din dator till den andra datorn, vilket även kallas att ladda upp filer, eller att överföra filer från klienten till servern. När du överför filer från den andra datorn till din egen dator, heter det tvärtom, att ladda ner, eller från server till klient.

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

 

Fortsätt läsa
6668 Hits
0 Kommentarer

Firebug (för Firefox) och Web Inspector (i Safari)

Ikon för programmet SafariIkon för programmet FirefoxMed Firefox har man länge kunnat använda en väldigt fiffigt tillägg som är ovärderligt för webbutvecklare som heter Firebug. Med det kan man få fram ett dokuments struktur och markera delar av en webbsida för att se vilka rader i de olika CSS-filerna som påverkar utseendet för det man markerat. Man kan även direkt ändra i CSS-filen i webbläsarens minne för att se effekten på sidan. Sedan får man förstås ändra manuellt på något vis i filen ifråga. (Ett liknade tillägg Web Developer är också populärt med 13.5 miljoner nedladdningar, men Firebug har lite populärare med 19.7 miljoner nedladdningar.)

Numera finns det något liknande inbyggt även i Safari som heter Web Inspector som kan göra det mesta som den kan. Egentligen kom en del av detta redan med Safari 3, men det har fått ett stort lyft i Safari 4.

Klicka på "Läs mer..."-länken för att läsa resten.

Fortsätt läsa
4068 Hits
0 Kommentarer

TinyMCE (Joomlas artikel-editor) funkar nu i Safari

Ikon för programmet Safari
TinyMCE logo

När jag håller kurs i Joomla eller levererar siter till mina kunder så har det länge varit trist att behöva påpeka att den editor i vilken man skriver artiklar (TinyMCE) inte funkar i Safari. Den webbläsare som de flesta Mac-användare kör med även om den även finns för PC numera.

Numera funkar Joomlas artikel-editor (TinyMCE) även i Safari!

Fram till nu har man varit tvungen att använda Firefox för just den enda saken i Joomlas admingränssnitt. Nästan precis allting annat har nämligen alltid fungerat.

Fortsätt läsa
2759 Hits
0 Kommentarer

Hur man bygger siter idag - enklare än någonsin!

Simple Like WaterSkaffa webbhotell ("unix-konto" heter det vanligen och ett sådant har nästan alltid MySQL och PHP) och ett domännamn. Det går ofta att göra i en operation på flera webbhotells webbsiter. Själv har jag en del kunders siter på Loopia. Köp INTE det billigaste webbhotell du kan hitta (One.com), men inte det dyraste heller (Telia). Internetworld testar webbhotell varje år. (OBS! Joomla!® funkar bäst med webbhotell där PHP är konfigurerat med Safe Mode = Off).

Ladda hem Joomla och en template. Det finns många gratis templates. Jag använder mig av kommersiella templates från Rockettheme.

Packa upp Joomla och ladda upp filerna via FTP till ditt webbhotell. Du behöver ett program som kan FTP, tex FileZilla (Mac, PC mfl, gratis) eller Cyberduck (Mac OS X)

Installera Joomla genom att starta en webbläsare och besöka sidan för ditt webbhotell. Adressen är din nyss införskaffade domäns adress. Installationen startar, vilket betyder att tabeller skapas i databasen och dessa tabeller fylls med innehåll.

Fortsätt läsa
4153 Hits
0 Kommentarer

K2 - ett bra tillägg till Joomla

K2 LogoDetta inlägg är inaktuellt numera, då jag nyligen (okt 2011) har bytt bloggkomponent i Joomla! till en annan som heter EasyBlog. Så resten av detta inlägg är numera inaktuellt och lite felaktigt, men jag låter det stå som det en gång stod.

Bloggavdelningen på min site här är baserad på ett tillägg till Joomla som heter K2. Det ger Joomla en del nya funktioner, ganska många faktiskt som passar utmärkt för bloggar men även för siter av typen produktkataloger eller "magazin".

I detta inlägg tänkte jag länka till info om K2 men men även peka på några saker man kan göra med detta tillägg. Många av funktionerna finns separata tillägg från olika leverantörer, men i denna komponent så finns många bra saker samlade i samma. Den är även gratis, vilket är trevligt.

Fortsätt läsa
Taggad i:
4431 Hits
0 Kommentarer