Till Joomla finns över 3981 tillägg (aka extensions), dessa ger Joomla nya funktioner. Denna artikel/övning handlar om hur man installerar och konfigurerar sådana tillägg. Siffran är från idag 2010-01-16.

Var hittar man extensions?

Joomlas eget register över extensions har tyvärr en ganska dålig sökmotor. Men den innehåll både kommersiella (sådan som kostar pengar) och gratis extensions.

http://extensions.joomla.org/

En separat sökmotor för endast kommersiella extensions finns här:

http://www.extensionprofessionals.com/

Det fiffiga med att ha kommersiella extensions för sig är att de förhoppningsvis kostar pengar för att de är värda det. Undantag finns förstås... Det kan vara också vara lite lättare att hitta bra grejer om det är färre produkter att leta igenom.

Båda webbsiterna har betygs- och kommentarssystem och det kan vara värt tiden att titta igenom dessa och även ladda hem och testa mindre populära extensions. De populäraste får mest omdömen och blir därmed mer populära osv.  

Vilka typer finns det?

Det finns tre typer av tillägg till Joomla och sedan finns även möjligheten att installera templates. Så det är fyra saker som går att installera inuti Joomlas admin-del. I Joomla 1.5 kan man även installera språkfiler via installeraren, så då blir det en femte sak.

Komponenter

Komponenter är oftast mini-appliktioner i sig själva, de syns oftast i den delen på en Joomla-sida som kallas för Main Content, där artiklarnas text oftast är. Exempel är tex forum, webshop, registering osv.  

Några bra komponenter är:

Jom Comment (Kommentarsystem, $25-35)

JoomlaComment (Kommentarssystem, gratis, ny version kom 2008-03-19) 

joomlaXplorer (Filhanterare, gratis)

Community Builder (Användarhantering, gratis) (CB har i sin tur egna plugins som installeras inuti CB).

VirtueMart (Webshop, gratis)

Joomap (Webbplatskarta för sökmotorer, gratis)

Mosets Tree (Trädstruktur/Katalogstrukturer, $119 för den första, övriga lite mindre)

perForms (Formulär, gratis)

Remository (Fil-, dokumenthanterare, gratis)

JCal Client /JCal Pro (Kalender,$5 för en en dags nedladdningslänk, $25 för års)

Moduler

Moduler är mindre och enklare än komponenter och syns i någon modulposition, det kan vara tex vilka personer som är inloggade just nu, ett inloggningsformulär, en liten kalender, nyaste nyheterna och förstås alla menyerna. En större extension som tex en webbshop består dels av komponenten för webshopen men även en eller flera moduler som hör till den, som tex varukorg, en lista på kategorier av produkter i webshopen, nyaste produkterna osv.

En modul ställer man in på vilka menyalternativ den skall synas. Det betyder att om man skapar ett nytt menyalternativ behöver man nästan alltid besöka modulhanteraren för att markera att en viss modul skall synas även på det nya menyalternativet. 

Så här ser det ut:


Några bra moduler är:

Flash Rotator Module (Roterar bilder, $19,95)

Jumi (universell multifunktionsmodul)

Adsense Module (För dina Google Adsense annonser) 

Insticksprogram

I Joomla 1.5 heter det insticksprogram. Detta är en liten kodsnutt som gör något när en sida laddas. Tex ersätts alla epostadresser man skriver i content items med en länk och ett Javascript vilket döljer epostadressen från spamrobotar som letar efter sådan. Här skriver jag tex endast min epostadress utan att göra en länk av den: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Mallar

Till Joomla finns det en uppsjö av mallar (aka templates) från många olika leverantörer. Det finns en massa gratistemplates och gott om kommersiella templates som är riktigt bra. Själv tycker jag att företaget Rockettheme gör bäst templates.

Templateklubben: http://www.rockettheme.com/

Demosite för Rockettheme: http://demo.rockettheme.com/ 

För en lista över template-leverantörer, titta på min site CMS-Demo: CMS Demo Templates till Joomla (länkar)