Denna kurs började med Joomla! 1.0, sedan kom 1.5 och kursen och siten uppdaterades för den. Nu i mars 2012 så uppdaterar jag kursen för Joomla! 2.5 som kom för någon månad sedan.

Både Joomla! 1.6, 1.7 och 2.5 har medfört många nyheter i relation till 1.5.

Denna artikel innehåller

 

Nytt i Joomla! 2.5

Joomla! 2.5 hade många nyheter jämfört med 1.5, 1.6 och 1.7, på denna sida finns en lista över nyheter (på engelska):

Joomla! 2.5 released with extra features and easy updates

New features on Joomla! 2.5

 • Ny mera avancerad sökmotor för att hitta artiklar.
 • Automatiskt meddelande om att det finns nya versioner av Joomla! eller ett tillägg till Joomla!.
 • Stöd för flera SQL-databaser än MySQL, tex Microsoft SQL Server som finns. PostgreSQL, Oracle och SQLite och PDF kommer.
 • Det finns en knapp för att "fixa databasen" (gäller de admins som föredrar att FTPa upp uppdaterade filer på siten, istället för att använda den inbyggda uppdateraren).
 • Rejält spamskydd (äntligen!), Captcha är inbyggt i Joomlas numera och det betyder att man slipper massor robotar som använder kontaktformulär i Joomla! för att skicka SPAM och för att registera sig.
 • Nya menyer blir inte längre en modul sedan 1.6/1.7, men nu det finns en länk att klicka på som gör det lätt att skapa en.
 • Man kan stänga av infoga bild knappen som finns när man skriver artiklar och koppla på att två  bilder och ett länkfält (som funnits länge i tabellen men inte använts) istället. Det betyder att man slipper lägga in och pilla med bilder i texten, det finns en separat ruta för det. Lite lättare och lite mera uppstyrt för de användare som är ovana. Passar bra för bloggar och nyheter tex med text för sig, bilder (intro och artikelbild) för sig och en tre URL'er. 
 • Administratörer kan få mail när användare registerar sig.
 • Det finns ett fält för anteckningar (påmminelser till administratören) för menyalternativ. Samma som dök upp i 1.7 för moduler.
 • Textfiltrering för hela Joomla!, tex i artiklar, men även i text användare skriver i kommentarer mm.
 • det finns ett gäng nyheter till! Kolla länk 2 ovan.

 

Nytt i Joomla! 1.7

Joomla! 1.7 hade massor med små nyheter, buggfixar och förbättringar jämfört med 1.6. En lista över nyheter finns här (på engelska):

Joomla! 1.7 RC1 released

 

Nytt i Joomla! 1.6

En lista över nyheter finns här (på engelska):

Joomla!® 1.6 has arrived!

Sammanfattningsvis så har användarvänligheten ökat på många sätt och den som bygger siter har fått mera flexibilitet och lättare jobb. Väl värt att uppgradera till alltså. Här är en sammanfattning.

 • Bättre system för rättigheter där man kan konfigurera olika rättigheter för olika användare och olika grupper. En grupp av användare kan tex skapa och redigera artiklar i en viss kategori på en site, men inte på en annan. 
 • Kategorier-i-kategorier, bort med sektioner och man kan ha så många nivåer man vill på kategorier istället.
 • Förenklad installation av extensions – man kan uppdatera Joomla! eller tillägg genom klicka på en knapp. Man kan även installera om extensions ovanpå tidigare versioner (förut var man tvungen att avinstallera först, sen installera).
 • Inbyggt stöd för flerspråkiga webbplatser. En smula rudimentärt jämfört med andra lösningar, men fungerar.
 • Även moduler kan man ny styra över när de skall börja publiceras och sluta publiceras (som man tidigare kunde göra bara med artiklar). 
 • Nya medföljande templates, snyggare och bättre för sökmotorer.
 • Administratören kan ställa in att en viss template skall se ut på ett visst sätt på ett vist menyalterantiv, men på ett annat sätt på en annat. Mera kontroll med stilar på templates alltså.
 • Hundratals små tillägg i funktionalitet som förbättrar arbetsflödet och produktiviteten.

Några av nyheterna mera i detalj nedan.

 

Användarvänligheten har ökat i 1.6

Det finns många nya fiffiga funktioner som gör att Joomla! 1.6 är lättare att jobba med. Administrativa uppgifter man förr gjorde på flera ställen, kan man nu göra på samma ställe och/eller närmare. Tex kan man redan på menyalternativet få fram alla moduler och kan då ställa in på dem direkt om de skall synas eller inte synas. Det är lättare än det gamla sättet, där man först gör ett nytt menyalterantiv, sedan går man in på var och en av modulerna och ställer in att den skall synas på det nya menyalternativet.

 

Behörigheter för kategori

Rättigheter

En av de stora nyheterna är att i Joomla! 1.6 så har man ett helt nytt rättighetssystem (se bild ovan). Man kan nu organisera användare i valfritt antal gruppe och en viss användare kan tillhöra flera grupper.

En behörighetsuppsättning (vad en viss grupp av användare får göra på en viss plats), är också helt fritt konfigureringsbart. En behörighetsuppsättning kan bestå av valfritt antal grupper.

Läs mera i dokumentationen här: ACL Tutorial för Joomla! 1.6/2.5

 

Länkar till alla modulers inställningar finns när man redigerar modul.

Menysystem är förändrat 

Nu kan man redan på en menyalternativ se vilka moduler som syns på det menyalternativet (se bild ovan), man kan även klicka på varje moduls namn och direkt kryssa för på den vilka menyalterantiv den skall vara med på. Det gör det fortare och smidigare att göra inställningar för modulers synlighet.

Det finns flera sådana fiffigheter i menysystemet.

 

Lättare att ha inställningar samma-lika

Nu kan man på en nivå längre upp ange vissa gemensamma inställningar, tex på artiklar och menyer. Så att alla artiklar och alla menyer har samma grundinställningar (som kan ändras på en menyalterantiv eller artikel).

 

Begrepp som är borta: sektioner

Förr, tex i version 1.5, så hade Joomla! två nivåer att organisera artiklar i - sektioner och kategorier. Där var det sedan stopp.

Nu, Joomla! 1.6 och framåt, så finns inte sektioner längre och man kan ha kategorier i kategorier i valfritt antal nivåer.

 

Stöd för flera språk

Det finns ett stöd att bygga flerspråkiga Joomla-siter redan i Joomlas kärna. Den funktionen följer ungefär funktionaliteten i en plugin som hette M17N. Mera om detta i en separat artikel.