Bland mina kunder finns ett antal mycket trevliga och roliga företag som har många intressanta utmaningar. Genom dessa projekt har jag lärt mig väldigt mycket och är tacksam för möjligheten att arbete med dem.

Kunder med långa åtaganden (flera år)

WeSC - We are the superlative conspiracy, ett väl känt svenskt klädesmärke.

Ett intressant projekt gällde att konvertera tusentals EPS-bilder till JPG-bilder, automatiskt och utan mänsklig inverkan och dessutom importera dessa till FileMaker Pro. Redan 2007 byggde jag den första versionen av en robot (som vi kallar för Robbie), som en gång i timmen processar de bilder som ändrats sedan förra timmen till JPG och importerar dem till FileMaker automatiskt. Robbie var en Mac Mini som hade Adobe Photoshop och FileMaker och Script Timer och ett gigantiskt Applescript för att göra allting skrivet av mig förstås. Robbie pensionerades och ersattes med Robbie junior 2011, också en Mac Mini med samma nya versioner av samma program och ett uppdaterat script som inte bara konverterar EPS till JPG utan även Adobe Illustrator dokument konverteras till JPG-bilder. I samband med det byggde jag även en väldans kul knapp inuti FileMaker - "Konvertera nu" står det på knappen och den gör samma konvertering som Robbie gör och importerar bilderna till FileMaker efteråt.

Ett annat intressant projekt gällde att konvertera deras kalkyleringsverktyg (byggt i Excel) till FileMaker och lägga till ett antal funktioner för snabbare och rationellare datainmatning och export av data till andra affärssystem. Alla priser som sätts i hela världen är baserat på den lösningen numera vilket jag tycker är roligt.

Ett tredje intressant projekt, är att skapa nya tvättrådsetiketter. Dessa skall innehålla de 26 språk som talas i de länder som WeSC exporterar till och även fyra upsättningar med tvättrådssymboler. Man blir expert på konstiga grejer som FileMaker-utvecklare.Smile

FileMaker-support är löpande och innehåller många utmaningar för detta snabbt expanderande och föränderliga företag med snygga produkter. Läs mera på deras webbsida WeSC.com.

Status Detta samarbete avslutade jag tyvärr i april 2011, efter fyra år.

O2 Kraft AB, O2 Vindel AB

Dessa två företag bygger vindkraftverk och vindparker över hela Sverige och säljer miljövänlig el till konsumenter och företag.

Deras kundregister är byggt i FileMaker av mig och bland intressanta utmaningar fanns att hantera kunder,  medlemmar, anläggningar (dvs elmätare i villan eller lägenheten) och många andra saker och skriva ut ett antal olika dokument för påskrift och även att kommununicera med stora Microsoft SQL-databaser

En annan rolig utmaning var att bygga en FileMaker-databas som kunde läsa av vilken vindhastighet och effekt och rotationshastighet som flera vindkraftverk i Norrland hade just precis nu och visa upp dessa inuti FileMaker med levande rörliga siffror (utan att användaren behöver klicka på "uppdatera" eller liknande. Vilket fungerade alldeles utmärkt!

En tredje utmaning, som tror jag är ett svenskt rekord, är att skapa en en databas med ett enormt antal poster i. Jag vet inte om någon slår 72 miljoner poster i en databas och som sedan kan skala ner dessa data (från 10 min till timmar till dygn till veckor) och även rita diagram på dessa data? Diagram är en ny skojig funktion i FileMaker 11.

Filemaker-support är löpande och innehåller nya intressanta problem som jag gillar för detta synnerligen miljövänliga och framstående företag. Läs mera på deras webbsida: O2.se.

Status: Avslutat i dec 2011. 

Nilfisk

Åt Nilfisk har jag dels skapat en produktkatalog i FileMaker med produktdata, bilder, bifogade filer, export av data till andra system och andra fiffiga funktioner.

Tillsammans med en annan konsult skapade vi en lösning som skjuter ut en XML-fil som sedan kan öppnas av Indesign. Det väldigt coola med det är att den XML-filen är en färdiglayoutad och klar produktkatalog som efter några små justeringar och korrekturläsning mm kan skickas på tryck. Layoten görs alltså med XML-filen och inte alls för hand.

Samma produktkatalog skjuter även över sina produktdata till fem separata webbsiter, byggda i Joomla. Den funktionen byggde däremot jag.

Att ha en central källa för produktinformation som sedan skjuts över till andra system sparar mycket pengar och minskar ner på felen.

Nilfisk fyllde förresten 150 år häromdagen (feb 2011) - grattis!

Filemaker och Joomla-support är löpande och genom att ständigt arbeta med att förbättra och rationalisera datahanteringen så blir det många nya intressanta projekt som tänjer gränserna för vad man kan göra med FileMaker vilket jag tycker är roligt. Detta företag bidrar inte bara bildligen utan även bokstavligen till ett renare Sverige då de tillverkar bra miljömärkta rengöringsmedel, städredskap och många olika typer av städmaskiner (däribland världens mest sålda proffs-dammsugare GD930). Läs mera på deras webbsida: Nilfisk.se.

Status: Avslutat i nov 2011. 

Sollentuna Fria Gymnasium

Har hjälpt dem att sätta upp en webbsite för skolan i Open Source CMS-verktyget Joomla! och även hjälpt dem integrera detta i sin befintliga IT-miljö, speciellt vad gäller inloggning. Har även utbildat personalen i Joomla. Vi uppdaterade även hela Joomlasiten från version 1 till version 1.5 och installerade ny template. Läs mera om Sollentuna Fria Gymnasium på deras webbsida sfg.se

Status: Pågår fortfarande.

Yrkesföreningen Miljö och hälsa

Har uppdaterat deras funktionsrika och omfattande webbsite flera gånger från äldre till nyare versioner av Joomla. Nyligen (feb 2012) lanserades senaste versionen. Läs mera på deras webbsida: www.ymh.se

Status: Pågår fortfarande.

Övriga kunder av intresse

Ibland får man skojiga förfrågningar från stora och små företag och organisationer. Bland listan på kunder där jag ett litet mindre jobb finns faktiskt IKEA. :)