I denna artikel diskuteras hur innehåll (artiklar, aka content items) organiseras i endast två nivåer, dvs sektioner och kategorier (aka sections, categories).

Sektioner och kategorier i Joomla! 1.5 eller

kategorier i kategorier i kategorier i Joomla! .17

Joomlas alla artiklar organiseras i endast två nivåer i Joomla! 1.5. Dels i sektioner (tänk lådor i ett arkivskåp) och kategorier (tänk hängmapparna i ett arkivskåp). Dina artiklar är som de A4-lappar med text och bild som ligger i hängmapparna. 

Men i Joomla! 1.6 och framåt, så är sektioner borta och man kan ha kategorier i kategorier i kategorier i flera nivåer. Hur många som helst. Du kan föresställa dig en plastmapp, som kan innehålla en annan plastmapp, som kan innehålla en annan plastmapp osv osv. A4-lappen ligger sedan i någon av plastmapparna, det är valfritt.

VIKTIGT: Dina sektioner och kategorier har inget som helst att göra med vad som syns på din site. Det är menyerna som avgör vad som syns. 

Joomla! 1.5

Så här ser det ut när man skapar en artikel i Joomla! 1.5, notera menyerna för sektion och kategori.

Min editor är dessutom inställd som avancerad. Du kan ändra detta under Tillägg > Insticksprogram > Editor – TinyMCE 2.0.

Det finns även en del roliga inställningar under "Parametrar - Artikel".

Med Joomla kan du ange vilken minut en artikel skall börja visas (fältet "Aktivera") och vilken minut den skall sluta visas (fältet "Inaktivera"). 

I Joomla! 1.7

Notera att det bara finns en meny för kategori (ingen för sektion) och det finns ett litet minus framför ordet "Lektioner". Ett minus betyder att denna kategori har en sak ovanför sig. I det här fallet är den överordnade kategorin "Joomlakurs".

Redigera artikel i Joomla! skärmdump från adminsidan

Nedan visas högra delen av admin-sidan av artikel. Under trianglarna döljer sig mera.

Administrera artikel i Joomla

Längre ner på sidan kan man även sätta en massa rättigheter.
/p>

Vad krävs för att ny artikel skall synas?

 

Det finns en del förutsättningar för att en ny artikel skall synas, ganska många faktiskt.

Om du lägger in artikeln i en existerande (sektion och) kategori och artikeln är inställd att den skall vara publicerad och datumen för börja och sluta publicera inte hindrar att den syns och det avslutningsvis finns en meny som länkar till en den sektionen eller kategorin eller artikeln, då syns den.

Om du har skapat en ny sektion eller en ny kategori att lägga din artikel i, så finns det inget menyalternativ som pekar till den. Alltså syns den inte. (Se nedan).

Om du skapar ett nytt menyalternativ i en existerande meny, som länkar till din sektion, kategori eller din content item så syns den.

Skapar du dessutom en ny meny, måste du i den skapa ett menyalternativ till sektion eller kategori eller content item. Men den nya meny kommer inte att synas förräns du har ställt in under moduler var den skall syns och när (vilka menyalternativ som får den att synas), men mer om det i nästa artikel.

Frågor på det?