Mammals/Ola Andersson blogg

Shoppar du efter en konsult? I så fall hoppas jag att du inte läser detta nonsens. :)

Istället är följande min presentation enligt standardmall 1A: Välkommen till webbsidorna för Galaxens mest framträdande och mest ledande konsult som behärskar en mängd främmande akronymer och roliga ord på sina fem fingrar. Tex Filemaker, Joomla!, affärssystem, SEO och lösningar och som gärna utvecklar lösningar, producerar webbsiter och håller i kurser i dessa saker.

I denna kategori återpubliceras vissa inlägg som skickats till mailinglistan "Tips Mac, PC, IOS, Internet". Det är inget fullt mailarkiv. Gillar du inläggen och vill ha dem i din mailkorg framöver, gå med i listorna här: "Anmälan, betalning".

Tips 08 - Program för att ta bort Adware och Malware

Tips 08 - Program för att ta bort Adware och Malware

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner, i sin helhet. :)

Alla tidigare mail till listorna finns numera även på webben, se lista i slutet.

Tips - Program för att ta bort adware och malware

Vad är adware och malware?

När man installerar vissa saker, en del gratisprogram eller webläsartillägg, så kan man råka få med sig adware eller malware. Vanliga källor till sådant är: CNet, Softonic eller SourceForge, webläsarplugins, program som en site påstår behövs för att visa upp en video, chatklienter, spel för webbläsaren osv osv. Du kan även ha fått för dig att köpa/installera tex Mackeeper (MacWorld skriver om det) eller något annat av hundratals sådana här program som erbjudas via popuper och annonser på siter man besöker. Så att få in sådant i datorn är rätt lätt.

 

Fortsätt läsa
700 Hits
0 Kommentarer
Featured

Tips 07 - Vilket hårddiskmärke skall jag köpa?

Tips 07 - Vilket hårddiskmärke skall jag köpa?
tva sorters datoranvandare de som gor backup
harddisk lashuvud vore boeing 747
diagram hard drive failure rates all drives all manufacturers
diagram hard drive failiure rate by manufacturer
diagram hardrive annual failiure rate
diagram failure rate for 4TB drives per manufacturer
diagram 36 month survival rate
diagram of hard disk drive manufacturer consolidation 800px
Sjunde tipset - Vilket hårddiskmärke skall jag köpa?

Hejsan

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med. Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner. :) Detta tips ... handlar om vilka hårddiskar som statistiskt sett är av högst kvalitet och har en lägre sannolikhet att krascha. Korta versionen: Du skall köpa HGST och i slutet finns länkar till webbshoppar och Prisjakt och Pricerunner. :) Om du inte är intresserad av var statistiken kommer ifrån, hur tillverkarna av hårddiskar koncentrerats till endast tre, så kan du sluta läsa nu eller scrolla ner till slutet för att finna ett ställe att köpa på. :)

Vad är detta tips baserat på då?

En av de mest berömda sammanställningarna gällande vilka märken av hårddiskar som är bra är BackBlaze. De är ett backup-företag som baserar en hel del av sin verksamhet på Open Source produkter de fått från internet och därför vill de ge tillbaka lite till den community som internet är så att säga. De köper tiotusentals billiga konsumenthårddiskar och även pro-hårddiskar för sina backup-servrar och de märker dem noga var och en. Varje dygn läser de även av S.M.A.R.T-data från hårddiskarna (vad detta är förklaras av engelska wikipedia, och även av svenska wikipedia). Men i korthet är det en teknik i många hårddiskar där en hårddisk själv kan upptäcka att en sektor är trasig och agera på det. Vilket innebär att den lägger till den sektorn till en lista över sektorer den inte skall använda. Den kollar också hur ofta den fallerar att läsa eller skriva och hur fort läsningarna går. När en HD lägger av rycker de ut den från sitt RAID-system, ersätter den med en ny och noterar hur länge den hårddisken höll. På så vis kan de får fram riktigt bra statistik på märken och storlekar på diskar som är pålitliga. De vet helt enkelt vilka som pajjar oftast (tips - köp inte dem...) :) Dock gäller dessa siffror 3,5 tums diskar, inte 2,5 tums diskar som sitter i bärbara datorer. Men jag tänker så att om de är dåliga på att göra stora, lär de inte vara bättre på att göra minatyriserade versioner av samma saker? Eller hur?

Fortsätt läsa
1162 Hits
0 Kommentarer
Featured

Tips 06 - Flash måste DÖ!

Tips 06 - Flash måste DÖ!
serie flash
minnes diagram
safari sakerhet
firefox hamburgerikon
firefox plugins
occupy flash
Sjätte tipset - Flash måste DÖ!

Hejsan

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner (i sin helhet). :)

Fortsätt läsa
966 Hits
0 Kommentarer
Featured

Tips 05 - Hur du gör backup med program eller terminalen. Tänk på bergsbestigare!

Tips 05 backup
tva sorters datoranvandare de som gor backup
Terminalen appen
drag and drop on terminal
mina enheter i fonster
finder testmapp med snedstreck
finder testmapp utan snedstreck
terminal raknar
terminal raknar klar
typeit4me add
automator ikon av mitt nya program
timemachine
IMG 3369 mus och hd
timemachine valj harddisk
dejavu
ccc running task 2x
superduper Main
bittorrent sync
bittorrent sync2
Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans. Det kostar bara 30 kr per månad att vara med. Du får gärna vidarebefordra detta mail till vänner, i sin helhet. :) Om någon dag finns mailet även att läsa på min webbplats.

INNEHÅLLDetta tipsBergsbestigare?... men först så vill jag påminna om dessa kloka ord som jag ofta säger! :)Goda råd om backupReferenserBackup med terminalen (i Mac OS X och de flesta UNIX och Linux-varianter)Var finns terminalen?Först ett litet terminaltrick som du behöver känna tillKommandot Rsync (det kommando som du kör i terminalen för att göra backup)Situationen i mitt exempelMED snedstreck på källan i rsync-kommandotUTAN snedstreck på källan i rsync-kommandotOm igen!Några rsync-parametrarÄnnu ett terminaltrick - det finns en inbyggd hjälpReferenserNågra exempelNågra tips om rsyncProgram för Backup - Mac OS X  Time Machine - förståsNågra tips om Time MachineiCloudDéjà Vu - inställningspanel för Mac OS XCarbon Copy ClonerSuperDuperFlera Mac OS X ProgramProgram för Backup - WindowsBittorrent Sync - Mac och PCReferenserDetta tips

Detta tips handlar om hur du gör backup, dels med de olika program som finns för det, men även med terminalen. Terminalen är ju faktiskt helt gratis och inbyggt. Men det börjar med ett par goda råd om backup. Sedan en lång bit om hur man gör backup med terminalen, sedan kommer programrekommendationer att göra backup med.

Upp

Fortsätt läsa
Taggad i:
2362 Hits
0 Kommentarer

Tips 04 - Hur du installerar många program på en gång

Fjärde tipset - Hur du installerar många program på en gång - Låt en smart installerare göra det tunga lyftet

Tips 04 installera manga program

Hejsan!

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med.

Du får gärna vidarebefordra resten av detta mail till vänner (i sin helhet). :)

Vad tycks om Tipsen?
Som feedbackjunkie är det lite problematiskt att jobba hårt på att sammanställa vad jag tycker är bra info, och inte få några svar alls. Blir lite som att spela tennis med ett vacuum. :)

Det är fullt tillåtet att skriva en rad till tack eller komma med uppmuntran eller kritik (tex de är för långa, kommer för ofta osv).

Detta tips
Det handlar om hur du kan installera ett helt gäng med vanliga (Open Source, eller gratis) programvaror på en gång. De du väljer att du vill ha förstås.

Istället för att ladda hem en installerare per program, laddar du hem en stor installationsfil som installerar alla de program du valt. Eller så får du av dessa siter ett enkelt terminalkommando som både laddar hem och installerar.

Detta är superpraktiskt om du skall ta en ny dator i bruk, eller hjälpa en vän att komma igång med sin dator.

I mailet nedan finns siter för Mac OS respektive Windows, efter detta kommer det artikeltips och recensioner. Först för Mac, sen Windows. Enjoy! :)

Fortsätt läsa
1396 Hits
0 Kommentarer

Tips 03 - Känner du till dessa webbsiter för att skapa och redigera bilder? Bonustips - välja färger

social media image maker autre planete
sumopaint
picmonkey
piccollage
livluvcreate
pixlr
google photos
easelly
slidely
canva
color
Tredje tipset – Känner du till dessa webbsiter för att skapa och redigera bilder?

Hejsan!

Intro

Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med. Du får gärna vidarebefodra resten av detta mail till vänner (i sin helhet). :) Glöm inte att du även kan efterlysa tips: Om du efterlyser ett tips om webbsiter där man kan finna bilder som både är jättesnygga och helt fria att använda för vilket ändamål du vill så kan jag skriva ett sådant tips. Om du efterlyser ett tips om gratis eller billiga program för att redigera bilder kan jag skriva ett sådant tips med.

Detta tips

Det finns numera ett antal webbsiter där du kan ladda upp en bilder och redigera den, direkt i webbläsaren. Du behöver alltså inte ladda hem ett program och installera det i datorn, du kan göra några smågrejer direkt i webbläsaren. Praktiskt! Resultatet kan du ofta posta direkt till Facebook, Twitter och andra sociala media, eller så laddar du hem resultet för publicering i din blogg eller i din layout/trycksak. Detta är väldigt användbart.

Fortsätt läsa
2109 Hits
0 Kommentarer

Tips 02 - Windows 10 har kommit

windows10
something happened
windows10 satsar citat

 

Andra tipset - Windows 10 har kommitHejsan Tipsa gärna dina kompisar om listorna ( http://www.mammals.se/listor ). Det kan vara ett jättebra sätt att slippa svara på frågor om datorer men även för att lära sig något kul tillsammans.  Det kostar bara 30 kr per månad att vara med. Du får gärna vidarebefodra detta mail till vänner (i sin helhet). :) Jag har samlat på mig lite länkar om nya Windows. De innehåller massa bra info! Jag vet att det är många. Men... Enjoy!

Det råder kan man säga, delade meningar, om huruvida nästa Windows-version, som heter 10, är något man skall ladda ner och installera. Det är ju gratis för de flesta med en licensierad kopia av Windows 7 eller 8.

Datortidningarna och webbsiterna som skriver om IT är superexalterade. Just för att erfarenheten säger att varannan version av Windows suger och föregående version, Windows 8 var riktigt dålig. Såg en skitrolig 25 minuter genomgång av Windows 8 (dvs förra versionen) av en datorexpert som bland annat säger "You have no control over what the computer is doing, whatsoever" och "Suddenly it's like a goblin pops up, farts in your face and disappears, and you have no idea of why?!" :) Den videon var förresten gjord med PowToon och blev tom viral.

Fortsätt läsa
4774 Hits
0 Kommentarer

Tips 01 - Första mailet till Tipslistan - Hur säkra är dina lösenord? Skapa säkra lösenord och lagra dem.

Tips listan 400
tips 01 losenord 640x480
infodiagram password resuse
diagram days to crack password lengthg
password cloud
xkcd 936 password strength
diceware
terminal password command
keepassx
keepassx2
passwordbox
lastpass
lastpass joomla
lastpass add site
veracrypt
veracrypt create volume
alla mina losenord.txt
infodiagram 8millionrecordsstolen
xkcd 538 cryptonerd

Nedan följer den kompletta versionen av första mailet till malinglistan Tips, som klockar in på 43119 tecken och 6931 ord. En nedkortad version var den som faktiskt mailades till listan med en hänvisning till detta blogginlägg. Tom jag fattade att det var kanske väl långt... ;)

Hejsan

Jag upprepar mig lite här i början för nya deltagare som missade första mailet till Digitalt skapandelistan.

Fortsätt läsa
3570 Hits
0 Kommentarer